„Asigurarea continuitãții tratamentului cu interferon free este pusã sub semnul întrebãrii”

3 incendii la autoturisme
30 mai 2018
Festivitate clasa a 12 a, la scoala Simion Barnutiu Simleul Silvaniei 24.05.2018
31 mai 2018

„Asigurarea continuitãții tratamentului cu interferon free este pusã sub semnul întrebãrii”

Asociaþia Pacienþilor cu Afecþiuni Hepatice din România (APAH-RO) trage un nou semnal de alarmã cu privire la posibila

discontinuitate a asigurãrii tratamentului cu interferon free pentru pacienþii cu hepatitã C.

 

Pe data de 10 mai, pe site-ul CNAS a fost publicat în transparenþã decizionalã documentul numit “Proiect Ordin privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere ºi monitorizare a modului de implementare ºi derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat”. Deşi se specifica o perioadă de 10 zile pentru observaţii, nici până în prezent nu a fost publicată forma finală a ordinului. Având în vedere că actualele contracte exprimă într-o lună, iar termenul prevăzut negocierilor este de 60 de zile, întreruperile în tratamentul cu interferon free vor fi inevitabile.

Ministerul Sãnãtãþii ºi CNAS nu au anunþat când ar putea începe noul contract astfel încât pacienþii ºi medicii sunt în aºteptare.

”La presiunile venite din partea pacienþilor am fãcut mai multe apeluri cãtre Ministerul Sãnãtãþii ºi CNAS pentru a ni se comunica stadiul în care se aflã discuþiile ºi negocierile privind începerea noului contract. Nu am primit niciun rãspuns oficial. Temerile noastre sunt cã pacienþii cu hepatitã C vor aºtepta ºi anul acest pânã la punerea în aplicare a noului contract. Sã nu uitãm cã bolnavii au trebuit sã suporte ºi întreruperi de jumãtate de an în trecut. De aceea facem apel cãtre autoritãþile competente pentru a nu mai ajunge în astfel de situaþii disperate pentru pacienþi ºi pentru a asigura o perioadã cât mai scurtã între contracte,”  a declarat Marinela Debu, preºedinte APAH-RO.

Lipsa predictibilitãþii duce la numeroase probleme pentru medici ºi pacienþi, una dintre acestea fiind legatã de faptul cã nimeni nu ºtie ce se va întâmpla cu dosarele aflate în pregãtire pentru bolnavii eligibili sã fie trataþi cu interferon free. Ca ºi în trecut, vor exista pacienþi care, din cauza întreruperilor dintre cele douã contracte, vor trebui sã-ºi refacã o parte din analize ºi, cu toate cã au fost diagnosticaþi cu virusul hepatitic C, nu vor intra automant pe tratament.

Fãrã o bunã funcþionare a circuitului ”screen&treat” campaniile de testare nu vor fi eficiente cu adevãrat, iar obiectivul României de eliminare a hepatitelor pânã în anul 2030, conform OMS, va fi imposibil de atins. În perioada 18-25 mai, APAH-RO a desfãºurat în România ”Sãptãmâna Europeanã a Testãrii Hepatite-HIV” în cadrul cãreia persoane aflate în situaþii defavorizate au fost testate la nivelul întregii þãri.

APAH-RO sperã ca Ministerul Sãnãtãþii ºi CNAS sã urgenteze finalizarea procedurilor pentru noul contract astfel încât pacienþii cu hepatitã C sã fie trataþi în cel mai scurt timp posibil pentru a evita progresia bolii.

***

 

 

Despre APAH-RO

 

APAH-RO  este o entitate neguvernamentalã, înfiinþatã în 2009, la initiaþiva unui grup de pacienþi din întreaga þarã. Cu sloganul „Pentru drepturile tale!”, organizaþia militeazã  pentru creºterea gradului de depistare  ºi accesul la tratament. Organizaþia militeazã pentru creºterea accesului la tratament a pacienþilor cu afecþiuni hepatice, desfãºurând activitãþi de informare  ºi sprijin  în rândul pacienþilor cu afecþiuni hepatice, a membrilor familiilor,  întruniri cu scopul de a sensibiliza  în ceea ce priveºte importanþa depistãrii cât mai rapide a hepatitelor cronice virale  ºi a importanþei tratamentului fãcut la timp,  þinând cont strict de recomandãrile medicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *