Abandonul școlar este un fenomen îngrijorător, care fură viitorul copiilor proveniți din medii vulnerabile. Lipsa de resurse a părinților împinge unele familii la gestul extrem de retragere a celor mici din sistemul de învățământ. Această situație, replicată în multe comunități cu venituri modeste, este un adevărat pericol pentru societate, în ansamblu. Adică: o bombă socială cu ceas, care va exploda când generația copiilor de azi va ajunge la maturitate.
Asociația „Sălăjenii contează” se implică în efortul comun de la nivelul comunităților de a reduce abandonul școlar în județ. Azi, acțiunile derulate în cadrul campaniei “Educația Contează” au avut loc în comunele Meseșenii de Jos, Bănișor, Buciumi, Halmășd, Horoatu Crasnei și Valcău de Jos. Aici, unde membrii și voluntari, însoțiți de președintele asociației – deputatul Lucian Bode – au donat 170 de pachete cu rechizite pentru copii din clasa I și a V-a.
„Fenomenul abadonului școlar este o realitate îngrijorătoare care cheamă la acțiune pe toți cei responsabili din sânul unei comunități. Această inițiativă, la debut de an școlar, este o mână întinsă copiilor si familiilor care se află în dificultate și, care au nevoie să le fim alături pentru a începe anul școlar cu dreptul, cu speranță și încredere într-un viitor mai bun.” a declarat Președintele Asociației,deputatul Lucian Bode.
Pentru mulți părinți, un ghiozdan cu rechizite pentru copii nu pare să fie un mare efort financiar. În schimb, pentru familiile din medii defavorizate, rechizitele sunt un lux practic de neatins, care pune o presiune majoră pe bugetul familiei. Absența rechizitelor este una dintre cauzele abandonului școlar, iar donațiile făcute azi de „Sălăjenii contează” vin să corecteze acest neajuns.
Campania „Educația contează” din acest an durează două zile, acoperind un total de 15 comune, în care au fost programate să fie donate aproape 300 de pachete. Mâine, activitatea va continua în Bocșa, Cristolț, Gârbou, Letca, Mirșid, Rus, Șimișna, Lozna și Poiana Blenchii.