Carduri false la Zalau

Politia Salaj
ZIUA POLITIEI
19 martie 2008
NECROLOG
24 martie 2008

Carduri false la Zalau

Politia SalajÎncă din luna noiembrie a anului 2006, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj au stabilit că pe raza municipiului Zalău s-au pus bazele unei grupări criminale, care s-a specializat în fraudarea conturilor de card ale unor cetăţeni din SUA, Anglia şi Germania.

            În cursul acestei săptămâni, după aproape un an şi jumătate de muncă, poliţiştii au reuşit să destrame gruparea infracţională, stabilind că liderul acesteia era N.D., de 24 ani, din municipiul Zalău, care s-a specializat, începând cu anul 2004, în tehnici de obţinere a detaliilor de identificare ale unui card, pentru devalizarea ulterioară a conturilor bancare la care erau ataşate aceste carduri.

Aceasta utiliza metoda “phising-ului”, creând pagini de internet false, care imitau pagini de internet ale unor instituţii bancare sau de plăţi on-line, de pe teritoriul SUA. Induşi astfel în eroare, posesorii de carduri din SUA şi Europa au furnizat datele de identificare ale cardurilor, fără a realiza consecinţele dezastruoase ulterioare.

Pe parcursul a aproape 3 ani de activitate infracţională, N.D. a obţinut fraudulos date aparţinând câtorva zeci de mii de posesori de carduri.

            Ulterior, acesta a atras în anturajul său infracţional, specializând şi stabilind sarcini precise pentru încă 9 tineri: K.P., de 22 ani, M.G., de 24 ani, K.F., de 43 ani, şi G.M., de 24 ani, toţi patru din Satu Mare, M.V., de 19 ani, şi C.V., de 21 ani, ambii din Şimleu Silvaniei, T.T., de 20 ani, M.M., de 29 ani, M.C., de 20 ani, toţi trei din Zalău.

            Datele de identificare astfel obţinute sau cumpărate de la alte persoane cu preocupări similare erau reinscripţionate pe suporturi tip card (de fidelitate emise pentru clienţi ai unor magazine şi benzinării) şi apoi membri grupării erau transportaţi pe raza judeţelor Cluj, Sălaj, Bihor şi Satu Mare, unde li se puneau la dispoziţie “clonele“ şi aceştia efectuau extrageri fruduloase de numerar, din reţelele de bancomate ale unităţilor bancare.

            Pe de altă parte, o serie din datele de identificare ale cardurilor erau folosite pentru transferuri de bani on-line, prin sistemul W U, transferurile fiind operate fraudulos direct din conturile bancare ale posesorilor reali ai cardurilor, pe nume fictive ale unor complici ai grupării care se aflau în Spania sau Maroc. În ţările repective, banii erau ridicaţi cu documente de identitate false şi redirecţionaţi în România către membrii grupării, intermediarii reţinându-şi un comision.

            La data de 18.03.2008, urmare a unei acţiuni coordonate de procurorii D.I.I.C.O.T., poliţiştii S.C.C.O. Sălaj şi B.C.C.O. Cluj Napoca, au prins în flagrant 3 membri ai grupării, în timp ce efectuau extrageri de numerar cu carduri falsificate, la bancomate din municipiul Zalău. În acelaşi timp, au fost efectuate 10 descinderi, urmate de percheziţii domiciliare, la adresele unde locuiau suspecţii din municipiul Zalău, oraşul Şimleu Silvaniei şi municipiul Satu Mare. Cu această ocazie, a fost identificată şi ridicată o impresionantă cantitate de tehnică folosită exclusiv în activităţile infracţionale descrise mai sus (calculatoare, laptop-uri, dispozitive de criptare, dispozitive pentru reinscripţionat carduri şi 135 de carduri clone).

            Pentru 5 membri ai grupării, Tribunalul Sălaj – Secţia Penală a dispus arestarea preventivă pentru o durată de 29 zile.

            Membri grupului infracţional identificat sunt învinuiţi de săvârşirea următoarelor infracţiuni:

– constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni, faptă incriminată de art.8, din Legea 39/2003, raportat la art. 323 C.P.

– falsificare de instrumente de plată electonică, faptă incriminată de art. 24, din Legea 365/2002.

– deţinere de echipament în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, faptă incriminată de art. 25 din Legea 365/2002.

– efectuare de operţiuni financiare în mod fraudulos, faptă incriminată de art. 27 din Legea 365/2002.

– acces fără drept la un sistem informatic, faptă incriminată conform art. 42 din Legea 161/2003.

Pedeapsa pe care legea o prevede pentru săvârşirea acestor infracţiuni este închisoarea de la 3 la 12 ani.

Important de reţinut este faptul că, până în prezent, s-a stabilit fraudarea a peste 20.000 de conturi de card din 30 de bănci din SUA, o bancă din Marea Britanie, o bancă din Germania, ceea ce a condus  la un prejudiciu estimat de 300.000 USD. Pentru reuşita acestei acţiuni, poliţiştii sălăjeni au colaborat cu procurorii D.I.I.C.O.T. şi specialişti din cadrul F.B.I.

Şeful S.C.C.O. Sălaj

Subcomisar de poliţie

LAŢCĂU CRISTIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *