Controale in mediul rural

Cod galben
Cod galben de ninsori in opt judeţe din vestul ţării
17 februarie 2009
Pompieri
Incendiu la subsolul unui bloc
19 februarie 2009

Controale in mediul rural

OPC In perioada 02.02-13.02.2009 s-a desfasurat o actiune de control pentru verificarea respectarii conformitatii ,calitatii,conditiilor de comercializare si etichetare a alimentelor comercializate in unitatile de comercializare si in unitatile de alimentatie publica din mediul rural.

Cu ocazia actiunii de control au fost verificati 18 operatori economici din mediul rural, constatindu-se deficiente la un numar de 12 dintre acestia (9 unitati de comercializare si 3 unitati de alimentatie publica).

Controlul a urmarit in principal urmatoarele aspecte:

1. Calitatea alimentelor si a bauturilor comercializate(existenta ducumentelor de provenienta, caracteristicile organoleptice ale alimentatelor, starea ambalajelor ,etc);

2. Conditiile de expunere , prezentare si comercializare ale alimentelor;

3. Informarea consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor comercializate si serviciilor prestate.

Cu ocazia controlului au fost constatate urmatoarele deficiente:

– comercializarea unor produse alimentare (carnat taranesc,carne tocata, produse de panificatie ) care prezentau termenul de valabilitate expirat ;

-expunerea la comercializare a unor produse alimentare,fara ca acestea sa fie insotite de informatii cu privire la principalele elemente de identificare si caracterizare absolut obligatorii si necesare pentru informarea consumatorilor (produse zaharoase;paste fainoase);

-expunerea la comercializare a unor produse (conserve de carne,ceafa de porc in stare congelata,condimente)care prezentau informatii in alte limbi,fara ca acestea sa fie redactate si in limba romana;

-neasigurarea conditiilor de pastrare impuse de producator(grasimi vegatale si produse zaharoase),care se pastrau la temperatura de 20*C, fata de 10-16*C,impuse de producator.

-neafisarea avertismentului „In aceasta unitate fumatul este permis”,avind in vedere optiunea operatorului economic de a destina spatiul pentru fumatori.

Urmare a deficientelor constatate, s-au aplicat 12 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 24.750 lei si s-a dispus masura de oprire definitiva de la comercializare a 5 kg produse alimentare expirate in valoare totala de 822 lei precum si masura de oprire temporara de la comercializare,pina la remedierea deficientelor si intrarea in legalitate , a unei cantitati de 422 kg produse alimentare in valoare totala de 3335 lei.

Citeva sfaturi pentru consumatori:

o Acordati o atentie deosebita cind cumparati produse alimentare asupra modului de comercializare si a conditiilor de pastrare;
o Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
o Refuzati produsele preambalate care nu contin informatii cu privire la principalele elemente de identificare si caracterizare si in mod special cu privire la data durabilitatii minimale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *