DECUMANA – Istorie și gust bun

oameni
257 persoane angajate prin intermediul
11 martie 2024
Realizari și proiecte la Primaria Dobrin
12 martie 2024

DECUMANA – Istorie și gust bun

Decumana reprezintă o nouă experiență culinară din inima Imperiului Roman. Istoria pătrunde adânc prin ruinele Castrului Roman de la Porolissum, lăsând în urma sa, povești, legende, mirodenii, rețete și multe intrigi cu și despre daci și romani.

Sanctuar străvechi de civilizație, organizare și locuire, Porolissum este un reper deosebit în organizarea comunitară din marele Imperiu Roman. Poarta Meseșană reprezintă punctul de trecere peste linia munților Meseș și locul îndrăgit de numeroși împărați romani.

Porta Decumana este una din porțile principale din Castrul Roman Porolissum, alături de Porta Praetoria. Amplasată pe latura din spatele comandamentului, făcând legătura dintre castru și amfiteatru, Porta Decumana devine un portal între macellum (piața) și zona de locuit și gătit. Cele mai alese mirodenii, ingredinete, băuturi erau aduse de iscusiții negustori pe limesul roman porolissensis din întreg Imperiul Roman. Arta culinară a fost unul dintre punctele foarte ale romanilor, care au apreciat întotdeauna produsele deosebite, de la uleiul de măsline, vinul scump și pâinea gustoasă la produse exclusiviste din cereale, linte și alese cărnuri într-o combinație apetisantă. Așa zisa mâncare stradală era răspândită în întreg Imperiul, alături de tavernele renumite unde se găseau cele mai gustoase rețete gătite cu migală de bucătari romani, dar și de sclavi. Primele forme de gastronomie locală au fost preluate întocmai de la romani și transmise din generație în generație până în zilele noastre. Mâncare este un factor de socializare, unitate și diversitate.

Un alt liant în ceea ce privește gastronomia îl reprezintă mierea care era principalul îndulcitor, și din care se făceau și prăjituri. Mierea mai era folosită și într-o rețetă locală de omletă pregătită cu lapte, apoi acoperită cu miere și cu piper, nuci, migdale și curmale fierte în miere.

Bucătăria romană este foarte vastă, inedită și plină de rețete deosebite. Moștenirea acestei experienței culinare unice pornește într-o formă adaptată la Punctul Gastronomic Local DecumANA din Moigrad-Porolissum.

Vă propunem o incursiune gastronomică în universul bucatelor alese din Țara Silvaniei, într-o nouă formă de prezentare a bucătăriei locale.

Data: 12.03.2023 Manager A.D.I. Țara Silvaniei

Daniel Stejeran

1 Comment

  1. TrustLink spune:

    Ce poveste fascinanta despre istoria culinara a Imperiului Roman si despre influenta sa asupra bucatariei locale! Porta Decumana a facut legatura dintre Castrul Roman de la Porolissum si zona de locuit si gatit, iar acum se transforma intr-un portal catre universul gusturilor alese din Tara Silvaniei. Abia astept sa iau parte la experienta culinara unica oferita de Punctul Gastronomic Local DecumANA si sa descopar aromele si retetele mostenite din generatie in generatie. Felicitari pentru initiativa si sper sa pot face o rezervare cat mai curand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *