DIGITALIZARE ȘI TEHNOLOGII MODERNE ÎN COMUNICAREA ȘI VALORIZAREA PATRIMONIULUI CULTURAL – EXPERIENȚA MUZEULUI DIN ZALĂU

MATERIAL LEMNOS CONFISCAT DE POLIȚIȘTII DIN SĂRMĂȘAG
19 octombrie 2022
Mascatii au spart usa unui apartament in Baia Mare
19 octombrie 2022

DIGITALIZARE ȘI TEHNOLOGII MODERNE ÎN COMUNICAREA ȘI VALORIZAREA PATRIMONIULUI CULTURAL – EXPERIENȚA MUZEULUI DIN ZALĂU

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, găzduiește joi, 20 octombrie, conferința ”Digitalizare și tehnologii moderne în comunicarea și valorizarea patrimoniului cultural – experiența muzeului din Zalău”, dedicată managerilor și specialiștilor de la instituții muzeale din țară.
Conferința are ca scop prezentarea experienței muzeului din Zalău în domeniul digitalizării și a folosirii tehnologiilor moderne în comunicarea și valorizarea patrimoniului cultural, în vederea popularizării acestui demers în instituțiile muzeale din țară, precum și propunerea de parteneriate inter-instituționale care să continue demersul nostru. Colaborarea cu Institutul Național al Patrimoniului pe diferite programe de digitizare este unul dintre parteneriatele solide care poate fi oferit ca exemplu de bune practici.
În acest sens, propunem managerilor și specialiștilor invitați la conferință prezentarea programelor de digitalizare derulate atât de Institutul Național al Patrimoniului, cât și de către muzeul nostru. Totodată, introducerea tehnologiilor moderne în oferta noastră expozițională ne oferă ocazia de a ne provoca invitații să testeze și să experimenteze modul în care aceste noi tehnologii îmbogățesc experiența de vizitare.
Conferința organizată și găzduită de muzeul nostru se va derula după următorul program:
-Deschiderea evenimentului
-Cuvântul de salut al președintelului Consiliului Județean Sălaj, domnul Dinu Iancu Sălăjanu
-Digitizarea patrimoniului: recomandări europene și preocupări naționale – Bogdan Șandric, Institutul Național al Patrimoniului
-Prezentarea proiectului și vizitarea expoziției ”Monumente 3D. Digitizarea patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” (proiect cofinanțat de AFCN)
-Vizitarea sălii de expoziții temporare virtuale Clio High Tech
-Atelier de realizare expoziții VR – concept și selectare modele 3D din colecțiile MJIAZ
-Digitalizarea patrimoniului cultural și introducerea tehnologiilor moderne – experiența și proiectele MJIAZ
-Vizitarea expoziției de bază a muzeului
-Discuții și propuneri de parteneriate inter-instituționale
-Atelier de expoziții VR – vizitarea expozițiilor realizate după conceptul propriu
-Vizitarea Complexului Arheologic Porolissum (inclusiv cu echipamente de realitate virtuală pentru câteva din edificiile cercetate și reconstituite 3D).

Dr. Corina Bejinariu,
manager

Informații de background
Clio High Tech – Începuturile aventurii digitale aduce în prim-plan Clio High Tech, o sală dedicată integral primului concept expozițional VR și AR derulat de către Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Aplicând o combinație între infrastructura VR, modelarea 3D și reconstrucțiile digitale, Clio High Tech propune prima alternativă la expozițiile clasice, anume parcurgerea unor tururi ghidate care au ca subiect anticul Porolissum și Zalăul începutului de secol XX, tururile fiind integral redate în maniera VR (Virtual Reality) utilizând ochelari dedicați. Bazate pe documentații arheologice și istorice detaliate, cele două tururi, precum și obiectele incluse în spațiul Clio High Tech, oferă vizitatorului o altă perspectivă mult mai dinamică asupra comunităților antice și moderne din spațiul menționat. Acompanierea audio completează aceste tururi însoțind vizitatorul într-o realitate virtuală al cărei principal scop este de a dinamiza și aprofunda informațiile oferite de expoziția de bază clasică.
VReau la Muzeu – Programul ”VReau la Muzeu” are la bază o concepție derivată din Clio High Tech și anume crearea de expoziții VR utilizând scanările fotogrammetrice și cu lumină structurată ale artefactelor. Expunerea acestor artefacte în maniera concepută de acest program are la bază un demers inedit și anume crearea unui software dedicat care permite generarea unei săli de expoziție VR, special conceput pentru infrastructura deținută, toate obiectele încărcate în căștile VR fiind manipulabile 360° cu ajutorul controller-ului. O altă inovație adusă este itinerarea acestor expoziții VR spre alte muzee, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău punând la dispoziție infrastructura pentru digitizarea colecțiilor muzeale ale altor instituții de profil, acestea având posibilitatea să creeze și să verniseze propriile lor expoziții VR. ”VReau la Muzeu” constituie în acest moment vârful aplicării tehnologiei digitale în spațiul muzeografic, conceput, utilizat și dezvoltat în totalitate de specialiști din interiorul acestei instituții.
Digi History – Conceput pentru a întâmpina nevoile generate de pandemia de COVID-19, proiectul Digi History a implementat un concept expozițional “de la distanță”. Utilizând aceleași metode de digitizare 3D precum cele folosite de ”VReau la Muzeu”, Digi History propune crearea de expoziții on-line pe baza diferitelor categorii de artefacte deținute în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Acompaniate de texte descriptive, obiectele scanate sunt încărcate pe platforma on-line Sketchfab, fiind organizate sub formă de colecții tematice, accesibile publicului larg, atât din mediul local, cât și din cel național și internațional. La baza acestui concept stă în principal dorința de a aduce artefactele arheologice și istorice mai aproape de publicul interesat, fiind o metodă rapidă de a prezenta în social media diferite artefacte deținute de muzee.
Programul Pixels for Heritage – Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, derulează un program privind conservarea digitalizată a monumentelor istorice și arheologice numit: Pixels for Heritage. Pixels for Heritage este un program-platformă care urmărește a crea o direcție coerentă în sfera digitalizării patrimoniului mobil și imobil. Colaborarea dintre cele două instituții urmărește atingerea următoarelor obiective: realizarea de modele digitale fotogrammetrice 3D pentru monumente istorice și situri arheologice din Sălaj; conservarea și restaurarea digitală a patrimoniului cultural construit supus unor riscuri de distrugere sau aflat în stare avansată de degradare; sprijinirea proiectelor și programelor de restaurare a monumentelor istorice prin furnizarea de informații detaliate pentru realizarea studiilor științifice și a proiectelor de restaurare contribuirea la actualizarea Listei Monumentelor Istorice și a Repertoriului Arheologic Național; promovarea patrimoniului cultural folosind noile tehnologii și mediul online. În cadrul programului se utilizează tehnici fotogrammetrice, atât de la sol, cât și de la joasă altitudine, pentru producerea de modele 3D și ridicări topografice, precum și modele digitale de înaltă precizie ale terenului și analize H-RTI.
Porolissum 3D – Permutarea tehnologiei aplicate în cadrul Clio High Tech permite, prin modelarea 3D a cadrelor statice, reconstrucția virtuală a unor clădiri care actualmente se află sub pământ sau conservate primar, cercetările arheologice fiind singura metodă de documentație. Porolissum 3D este un concept hibrid care combină informațiile arheologice, analogiile arhitecturale și modelarea 3D, punând la dispoziția publicului utilizarea ochelarilor VR în situl arheologic Porolissum, oferind o nouă dimensiune vizitării celebrului complex arheologic.Vizitele ghidate realizate cu acompanierea acestei tehnologii au dus vizitatorii mult mai aproape de percepția a ceea ce însemnau din punct de vedere arhitectural clădirile Porolissum-ului, oferind o cu totul altă perspectivă față de vizita clasică. Porolissum 3D își propune în continuare modelarea 3D a monumentelor arhitecturale din acest important sit, astfel încât în viitorul apropiat să fie disponibilă o plimbare aproape completă prin Porolissum-ul restaurat digital.
Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea – Proiectul își propune documentarea, cercetarea, digitizarea, promovarea și protejarea unui număr de minimum 37 de monumente arheologice și de arhitectură, care să acopere o perioadă cronologică cât mai largă și mai diversă (din epoca preistorică până în perioada modernă). Metoda propusă constă atât în folosirea noilor tehnologii ale informației, precum digitizarea 3D și 2D (ortofotoplanuri – imagini aeriene cartate), în scopul conservării și promovării patrimoniului cultural material construit, cât și în utilizarea metodelor tradiționale de cercetare istorică. Pe baza modelelor 3D ale monumentelor vom crea o hartă interactivă cu poziționarea monumentele istorice, care va apărea pe pagina proiectului. Proiectul mizează pe digitizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea patrimoniului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia. Încărcarea produselor digitizării pe platforme informatice atractive creează premisele accesului unui număr foarte mare de utilizatori la replici virtuale ale patrimoniului cultural, mobil sau imobil, care pot fi folosite mai apoi în scopuri educative sau în cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *