E-on scumpeste gazele cu 12%

Pompieri Salaj
Incendiu la un local de pe Meses
11 martie 2008
Necrolog
Necrolog
13 martie 2008

E-on scumpeste gazele cu 12%

EONDatorită creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale din import, este necesară ajustarea preţului final al gazelor naturale cu circa 12%, de la 1 aprilie a.c.

E.ON Gaz România nu îşi măreşte profitul în urma acestei ajustări.

Ajustarea preţului final al gazelor de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în medie cu 8,5%, începând cu 1 februarie a.c., a fost determinată de evoluţia preţului gazelor naturale din import şi din producţia internă şi de ajustarea tarifelor pentru înmagazinarea şi distribuţia gazelor naturale.

E.ON Gaz România nu îşi măreşte profitul în urma acestei ajustări. Dimpotrivă, deoarece ajustarea preţului final al gazelor naturale a fost amânată cu o lună şi nu a fost suficientă, ne vom confrunta cu pierderi de 55 de milioane de RON în primul trimestru al anului 2008.

Din preţul final total, pe care consumatorul trebuie să îl plătească, companiei E.ON Gaz România îi revin aproximativ 5% pentru serviciile de furnizare, restul de 95% fiind constituit de costuri externe pe care compania noastră nu le poate influenţa.

Din păcate, preţul gazelor pe piaţa internaţională este încă în creştere, iar noi trebuie să achiziţionăm de pe această piaţa aproximativ 40% din volumele de gaze naturale necesare pentru a putea acoperi cererea internă.

În comparaţie cu alte ţări europene, noi plătim preţuri foarte competitive pentru o furnizare mai flexibilă de gaze naturale.  
Cu toate acestea, dată fiind evoluţia de pe piaţa internaţională, estimăm o creştere a preţului gazelor naturale de import cu circa 25% pentru restul anului 2008.

Datorită acestei creşteri a costurilor noastre de achiziţie a gazelor naturale, ne aşteptăm la o creştere a preţului final la consumator cu până la aproximativ 15-20% pentru restul anului 2008. Prima etapă a acestei creşteri – de aproximativ 12% – este necesară de la 1 aprilie 2008. Compania noastră a informat ANRE despre această necesitate. În condiţiile în care în luna aprilie sezonul rece se apropie de sfârşit, clienţii noştri casnici vor fi mai puţin afectaţi de această creştere.

Ajustarea preţurilor permite E.ON Gaz România să asigure cantităţile necesare de gaze naturale pentru toţi clienţii săi şi să facă investiţii pentru îmbunătăţirea serviciilor oferite clienţilor. Fără creşterea preţului final al gazelor nu putem să asigurăm achiziţionarea volumelor de gaze pentru clienţii noştri. Nu putem vinde clienţilor noştri gaze naturale sub preţul nostru de achiziţie.

În cazul în care preţul gazelor naturale pentru consumatori nu este majorat astfel încât să reflecte creşterea costurilor de achiziţie a gazelor naturale, E.ON Gaz România are două opţiuni:

a) să se confrunte în scurt timp cu probleme financiare foarte grave, deoarece marja noastră reglementată de 5% nu ne permite să acoperim creşteri noi ale preţului de achiziţie a gazelor naturale,

 b) să reducem importurile de gaze naturale.

Aducerea companiei în dificultăţi financiare grave nu constituie o alternativă, deoarece acest lucru ar însemna ca celor 1,3 milioane de consumatori, în principal consumatori casnici, să nu li se mai poată furniza gaze naturale.

Astfel, am fi obligaţi să reducem importurile. Acest lucru, ar putea duce la un deficit de gaze naturale pe piaţa din România şi la imposibilitatea de a mai asigura siguranţa în aprovizionarea cu gaze naturale.

Sperăm că preţurile finale la gazele naturale în România să acopere în viitor costurile de achiziţie, astfel încât să putem asigura cantităţile necesare pentru clienţii noştri.

Purtător de cuvânt Franciska Zsigmond
Departament Relaţii Publice şi Comunicare
E.ON Gaz România SA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *