Excludem o poluare cu efect transfrontalier

Actiune umanitara
31 iulie 2008
Talharit pentru 3800 lei si un telefon mobil
31 iulie 2008

Excludem o poluare cu efect transfrontalier

somes tisaDirecţia Apelor Someş-Tisa( DAST) exclude poluarea cu efect transfrontalier pe râul Tisa, în urma evenimentului de la iazurile de decantare Colbu I şi Colbu II, judeţul Maramureş Direcţia Apelor Someş-Tisa( DAST) informează că, în urma evenimentelor de la iazurile Colbu I şi Colbu II, produse în data 26 iulie 2008,  constructorii SC Petrom Service Company şi SC Conrep SA au efectuat lucrări de  urgenţă. Astfel, s-a decolmatat sonda inversă din iazul Colbu I şi s-a montat o nouă sondă inversă( care are rol în limpezirea apei). Acum, evacuarea apei din iazul Colbu I se face numai prin aceste două sonde inverse.

Reamintim că, în după-amiaza zilei de 26 iulie 2008, s-a produs obturarea galeriei hidrotehnice de subtraversare a iazului Colbu 2, din judeţul Maramureş, ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în zona Baia Borşa şi a creşterii bruşte a debitelor în reţeaua hidrografică din amonte. Acest context a determinat creşterea rapidă a nivelului apei din iazul Colbu 2, acesta depăşind digul dintre iazurile Colbu I şi II.

În această situaţie, pentru a evita producerea unui eveniment cu implicaţii majore în aval, s-a luat decizia operativă de efectuare a unei breşe în digul de contur, pentru asigurarea evacuării controlate a apelor din iazul Colbu I.

Breşa controlată din digul de contur a iazului Colbu I, realizată în data de 26 iulie 2008, a fost închisă. După închiderea breşei create, în zona acesteia, s-a executat un dig din saci de nisip, protejat cu geotextil, cu scopul ca eventualele ape ajunse pe plaja iazului să nu deverseze prin această zonă.  

În momentul actual, se lucrează la refacerea digului iazului Colbu II. De asemenea, şi în acest caz,  s-a finalizat montarea unei noi sonde inverse.  

Rezultatele analizelor probelor prelevate, până în data de 30 iulie 2008, în aval de iazul Colbu I, au evidenţiat faptul că evenimentul a avut un impact strict local. De asemenea, aceste rezultate nu au indicat prezenţa cianurilor.

Înainte de producerea evenimentului, râul Vişeu( secţiunea Moisei) se încadra la clasa a II- a de calitate. Se constată, după producerea evenimentului, declasarea stării calitative cu o treaptă( la clasa a III-a), în ceea ce priveşte grupa metale: mangan, cupru, zinc. În secţiunea Bistra, situată în amonte de confluenţa râului Vişeu cu Tisa, nu se constată nicio schimbare a stării calitative a apei înainte şi după eveniment, calitatea apei fiind bună( clasa a II-a de calitate). De asemenea, în secţiunea Sighetu Marmaţiei, pe râul Tisa, nu s-au constatat depăşiri ale indicatorilor de calitate faţă de valorile curente.

În acest context, excludem o poluare cu efect transfrontalier, pe râul Tisa.

Caseta explicativă:

Stabilirea categoriilor de calitate se realizează prin compararea valorilor obţinute cu cele prevăzute în actele normative de specialitate.  

Pe baza elementelor de calitate: biologice, hidromorfologice, chimice si fizico-chimice se stabilesc 5 stări ecologice pentru râuri şi lacuri naturale:

stare foarte bună (I), bună (II), moderată (III), slabă (IV) şi stare proastă (V).
 

Biroul de presă al Direcţiei Apelor Someş-Tisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *