Florin si Mihaly cercetati pentru obținerea fără drept de fonduri în valoare totală de 1.600.000 lei

SCOLI SI GRADINITE INCHISE IN SALAJ DIN CAUZA PANDEMIEI
16 octombrie 2020
Până astăzi, 17 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 176.468 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus
17 octombrie 2020

Florin si Mihaly cercetati pentru obținerea fără drept de fonduri în valoare totală de 1.600.000 lei

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj aduce la cunoştinţa opiniei publice că în dosarul nr. 198/P/2020, prin ordonanţa din data de 16.10.2020 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii IF, MZML şi SC AT SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, prevăzută de dispoziţiile art. 306 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (8 acte materiale).

Probatoriul administrat în cauză până în acest moment procesual relevă faptul că inculpatul MZML în calitate de administrator al SC AT SRL a încheiat în cursul anului 2017 contracte de consultanţă cu un număr de 8 societăţi comerciale ce au fost înfiinţate la iniţiativa sa pe numele unor persoane fizice, inculpatul fiind însă cel care administra în fapt aceste societăţi comerciale, având şi specimen de semnătură pentru efectuarea operaţiunilor bancare în cazul tuturor celor 8 societăţi comerciale.

După înfiinţarea acestor societăţi comerciale, inculpatul a solicitat în numele lor finanţări de la bugetul de stat în cadrul programului “Start Up Nation” şi a determinat administratorii statutari să semneze acordul de finanţare cu Agenţia Pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului, în vederea acordării finanţărilor nerambursabile, reprezentând ajutorul de minimis acordat din bugetul de stat.

Ulterior semnării acordurilor de finanţare, inculpatul a prezentat BCR şi AIMMAIPE documente falsificate, respectiv procese verbale de predare primire a utilajelor, procese verbale de recepţie şi punere în funcţiune a utilajelor, procese verbale de selectare a ofertei câştigătoare, etc., în contextul în care administratorii statutari ai societăţilor comerciale nu au semnat aceste documente şi nu aveau cunoştinţă despre întocmirea lor, nici un utilaj nefiind recepţionat şi nefiind introdus în fluxul tehnologic.

În această activitate inculpatul MZML a beneficiat de sprijinul inculpatului IF care a întocmit o parte din documentaţiile mai sus menţionate.

Prin folosirea înscrisurilor falsificate inculpaţii au obţinut fără drept fonduri în valoare totală de 1.600.000 lei provenite sau garantate de la bugetul de stat, fonduri care au fost virate în cea mai mare parte în contul unei societăţi comerciale cu sediul în Ungaria.

Prin ordonanţele din data de 16.10.2020, procurorul de caz a dispus măsura reţinerii pentru 24 ore faţă de inculpaţii MZML şi IF, care urmează a fi prezentaţi Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

În activităţile desfăşurate procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sălaj.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *