FOCUS DAY – Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuință

Copiii din Sălaj au participat la concursul ”Cu viața mea apăr viața”- etapa națională 2024
20 iunie 2024
Reținut de polițiștii din Zalău, după ce ar fi sustras 1.200 de lei și 100 de euro dintr-un portmoneu
20 iunie 2024

FOCUS DAY – Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuință

Pentru al șaselea an consecutiv, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 24 de state din Europa, lansează ZIUA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINȚĂ. Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în calitate de Punct Național de Contact al Rețelei Europene de Prevenire a Criminalității este implicat în realizarea acestui concept și coordonează aplicarea lui la nivel național.

În acest an, Ziua Europeană, dedicată prevenirii acestui tip de fapte, se sărbătorește la data de 19 iunie.

Astfel, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul Poliție Orașului Șimelu Silvaniei au organizat o activitate cu caracter informativ-preventiv, în Parcul Central din localitatea Șimleu Silvaniei, pentru a informa cetățenii cu privire la existența și modalitățile de săvârșire a furturilor din locuințe, precum și pentru responsabilizarea acestora ca urmare a cunoașterii principalelor măsuri de autoprotecție. De asemenea, a fost organizată o întânire cu președinții și reprezentantii asociațiilor de proprietari din Șimleu Silvaniei, cărora le-au fost oferite informații utile cu privire la principalele măsuri de protejare a locuinței, subliniind faptul că o conduită preventivă este cel mai important factor pentru a reduce victimizarea prin infracțiuni de furt din locuință.

Scopul principal al acestui eveniment îl constituie creșterea gradului de conștientizare cu privire la furturile din locuințe, la principalele moduri de operare și modalități eficiente de prevenire a acestora, iar în discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii de prevenire a criminalității au subliniat care sunt vulnerabilitățile exploatate de infractori și cum, respectând câteva măsuri de autoprotecție simple, dar eficiente, pot preveni victimizarea.

În cadrul activităților desfășurate, polițiștii sălăjeni au adus în atenția cetățenilor principalele moduri de operare, tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacanței, precum și modul în care ne pot afecta astfel de fapte și le-au oferit acestora materiale informative cu recomandări preventive practice. De asemenea, cetățenii au fost informați în legătură cu necesitatea adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii.

În continuare, cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” și „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea ușilor/ ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/ porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere.

De asemenea, cele mai sustrase obiecte din locuință sunt banii și bijuteriile.

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj vor continua să desfășoare activități de prevenire și în viitor, având ca scop protejarea cetățenilor și reducerea infracțiunilor de furt din locuințe. Prin promovarea acestor măsuri preventive, se încearcă crearea unei comunități mai sigure și conștiente de importanța protejării propriilor locuințe. – Poliția Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *