IN MEMORIAM PARINTELE GHEORGHE GHERMAN 15.08.1954-28.10.2022

FEMEIE DIN REPUBLICA MOLDOVA, DEPISTATĂ ÎN SITUAŢII ILEGALE DE POLIȚIȘTII DE IMIGRĂRI DIN SĂLAJ
28 octombrie 2022
REȚINERE 24 DE ORE FAȚĂ DE UN BĂRBAT CARE S-A SUSTRAS CONTROLULUI POLIȚIȘTILOR RUTIERI
31 octombrie 2022

IN MEMORIAM PARINTELE GHEORGHE GHERMAN 15.08.1954-28.10.2022

Sunetul prelung al clopotului Bisericii Ortodoxe cu hramul ,,Sf. Arh. Mihail şi Gavril’’ din Romanasi, ne-a vestit, joi, 28 octombrie 2022, că părintele Gheorghe Gherman, ctitorul Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” a plecat să se odihnească în Împărăția Tatălui ceresc.
Familia profund indurerata anuta ca „Slujba de priveghi va fi săvârșită în biserica parohială din localitatea Românași, sâmbătă, 29 octombrie, orele 18.00, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de către Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Slujba de înmormântare va avea loc duminică, la aceeași biserică, începând cu orele 14.00 și va fi sâvârșită de Preasfințitul Părinte Petroniu, împreună cu membrii permanenței Consiliului Eparhial, în sobor de preoți și diaconi.”
„…Este –nălțător trecând
Să pleci din lume luminând.
Când ai ajuns la căpătâi
Să pleci și …Totuși să rămâi !”
Sincere condoleanțe familiei indurerate, Dumnezeu să il odihnească in imparația sa!
Reamintim că: Începând cu 1 august 1977, a fost numit ca părinte sufletesc al credincioşilor din această parohie PC Pr. Gheorghe Gherman. Preacucernicia Sa s-a născut în anul 1954, luna august, ziua 15, în satul Popteleac, comuna Gârbou, judeţul Sălaj, dintr-o familie de creştini ortodocşi români, Andrei şi Nina, de ocupaţie agricultori, fiind al doilea copil.
Cursurile şcolii primare le-a urmat în satul Popteleac între anii 1961–1965, iar cursurile gimnaziale le-a urmat în localitatea Gârbou între anii 1965–1969. În toamna anului 1969 a început cursurile Liceului de Cultură Generală, secţia reală din oraşul Jibou, judeţul Sălaj, pe care l-a absolvit în anul 1973 când a obţinut diploma de bacalaureat. În acelaşi an a susţinut examenul de admitere la Institutul Teologic Universitar din Sibiu şi a fost declarat admis. În toamna aceluiaşi an a satisfăcut stagiul militar la Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, ca militar cu termen redus la unitatea de vânători de munte, făcând parte din prima generaţie de teologi obligaţi să facă armata. Între anii 1974–1978 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu. După absolvirea anului III, s-a căsătorit cu tânăra Buhăţel Lucia, de profesie învăţătoare, iar apoi, la 21 august 1977, a fost horotonit ca diacon şi la 22 august ca preot pe seama acestei parohii. În anul 1977 şi-a continuat cursurile anului IV, secţia fără frecvenţă la acelaşi Institut, pe care le-a absolvit în sesiunea din iunie 1978. În luna septembrie a aceluiaşi an a susţinut examenul de licenţă la catedra de Patrologie si Ecumenism, sub îndrumarea P.C. Diac. Prof. Dr. Constantin Voicu.
De la instalarea în această parohie a desfăşurat o vastă activitate pentru buna administrare a parohiei, pentru păstrarea credincioşilor în sânul sfintei biserici şi readucerea la credinţă a celor rătăciţi.
A efectuat următoarele lucrări gospodăreşti administrative:
– În faţa bisericii şi a casei parohiale am construit un gard din beton;
– În toamna anului 1977, după instalare, a început refacerea din temelii a casei parohiale, lucrare pe care a terminat-o în toamna anului 1978;
– În anul 1979 în filia Poarta Sălajului a schimbat acoperişul bisericii din ţiglă, cu tablă zincată, a tencuit interiorul bisericii şi a refăcut exteriorul acesteia, stropindu-l cu ciment şi culoare;
– În anul 1980 a început pictarea în tehnica tempera a bisericii din filia Poarta Sălajului, lucrarea a fost realizată de către pictorul Prof. Coriolan Munteanu din Cluj–Napoca şi terminată în anul 1981.
– În toamna aceluiaşi an, ziua de 20 septembrie, biserica a fost binecuvântată de către Preasfinţia Sa Dr. Vasile Coman, Episcopul Oradiei. În urma acestei lucrări a fost distins cu rangul de „Sachelar”;
– În acelaşi an, la Românaşi a împrejmuit cimitirul parohial, a schimbat acoperişul bisericii, înlocuind ţigla cu tablă zincată şi a tencuit biserica în interior, pregatind-u-o pentru pictură în tehnica „frescă”. Lucrările de pictură au început în primăvara anului 1982 şi au fost terminate în vara anului 1983. Pictura a fost executată de către pictorul Prof. Viorel Nimigeanu din Vişeul de Sus. În acelaşi an, la 28 august, Preasfinţia Sa Dr. Vasile Coman a binecuvântat biserica. Cu această ocazie a fost hirotesit întru „Iconom”, cu dreptul de a purta brâu roşu;
– În 1991 – 1992 a construit o casă parohială nouă la Românaşi;
– În 1997 a ridicat în curtea bisericii un impunător monument în cinstea eroilor căzuţi în primul şi al doilea război mondial;
– În 24 iunie 2000 a sfinţit monumentul eroilor şi a pus piatra de temelie la Complexul de Asistenţă Socială Sf. Gheorghe pentru bătrâni şi tineri adultizaţi. Cu această ocazie am fost distins cu rangul de iconom stavrofor. Complexul de Asistenţă Socială va cuprinde: 50 de camere cu 25 de băi pentru bătrâni, camere pentru asistenţă medicală, sală de gimnastică sportivă recuperatorie, punct farmaceutic, magazin de incintă, coafor, frizerie, club, bibliotecă, sală de mese, bucătărie, spaţii de depozitare, spălătorie, ateliere (mecanic şi de tâmplărie), apartamente pentru oaspeţi, birouri pentru administraţie, etc. şi o capelă pentru serviciile religioase. Valoarea actualizată a investiţiei este de 9.400.000,00 lei pentru întregul complex. Până la data de 1 ianuarie 2012 s-au efectuat lucrări la întregul complex în valoare de peste 7.000.000,00 lei, valoarea lucrărilor rămase de executat fiind de 2.400.000,00 lei.
– În 2009 a efectuat ample lucrări de reparaţii interioare şi exterioare la biserică şi la casa parohială.
O preocupare deosebită a manifestat pentru recuperarea proprietăţilor parohiei. A reuşit să obţinem 25,46 ha de pădure şi 24 ha teren agricol.
În 9 iunie 2001 a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al Comunei Românaşi.
În perioada 2006-2008 a fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, iar în perioada 2008-2010 a fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Sălajului.
Pe plan social s-a implicat material şi financiar în ajutorarea copiilor orfani, a bolnavilor şi a bătrânilor lipsiţi de ajutor. A dezvoltat în Parohia Românaşi un serviciu de îngrijire la domiciliu care este acreditat şi care are în prezent 3 angajaţi şi 20 de beneficiari.
În tot acest timp a fost preocupat deosebit şi de latura învăţătorească şi de cea sfinţitoare ale activităţii preoţeşti, propovăduind neîncetat Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos în mijlocul credincioşilor, păstrând adevărurile de credinţă, sfinţind sufletele şi călăuzindu-le spre mântuire.

1 Comment

  1. Tutuianu Ion spune:

    Dragul părinte Gheorghe Gherman.
    Ne-am cunoscut în toamna lui 1973 în curtea Institutului Teologic Universitar din Sibiu, când ambii eram la admitere.Apoi la unitatea militară 010 48 din Sf Gheorghe-Covasna, el a primit misiunea de a avea responsabilitatea rastelului cu arme. S-a dovedit serios în tot ce făcea. La facultate am stat unul lângă altul în bancă tot timpul.Povestea cu multă cuviință despre părinții săi și apoi elogios despre soția sa , o învățătoare cu chemare spre profesie. Țineam legătura telefonic deși insista de fiecare dată să-l vizitez și nu*mi pot ierta că n-am făcut-o. Este singurul meu prieten dintr-o viață , în care nu am găsit că ar avea vicleșug.Lucrările monumentale pe care le-a făcut il așează întru nemurire. Dumnezeu să te ierte unic și bun prieten

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *