In Sălaj există 12 comune fără medic de familie

Fumatori
Sanctiuni pentru nerespectarea normelor
30 ianuarie 2009
Todea
Peste 450 cereri nesolutionate
2 februarie 2009

In Sălaj există 12 comune fără medic de familie

TodeaComitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice s-a întrunit joi 29.01.2009 în şedinţă de lucru începând ora 10.00 în Sala de videoconferinţe a Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj.

Reprezentantul Casei de Asigurari de Sanatate a prezentat o informare privind situaţia Cabinetelor Medicale şi a Farmaciilor din mediul rural.

În judeţul Sălaj există 12 comune fără medic de familie: Coşeiu, Mirşid, Carastelec, Benesat, Lozna, Simisna, Someş Odorhei, Treznea, Fildu de Jos, Poiana Blenchii, Cuzaplac, Zalha. Fată de anul 2005, evoluţia este negativă, în 2005 fiind doar 6 comune fără medic de familie.

Farmaciile din judeţ prezintă o evoluţie pozitivă. Farmaciile cu contract la CAS Salaj erau 34 in 2005 (23 în mediul urban şi 11 în mediul rural), iar în 2009 sunt 54 de farmacii (30 în mediul urban şi 24 în mediul rural).

Prefectul Judeţului Sălaj, dr. Andrei Barbu Todea a precizat ca ar exista 2 soluţii pentru ameliorarea problemei: prima conştientizarea medicilor de familie asupra oportunităţilor pe care le oferă practicarea medicinii de familie în mediul rural, iar în al doilea rând o mai bună responsabilizare a administraţiei locale alese pentru atragerea personalului medical în comunele pe care le conduc.

Ca urmare, pentru implicarea autorităţilor locale în atragerea de medici de familie, în următoarele două luni, în comunele in care nu sunt medici de familie, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Casei de Asigurări de Sănătate, Autorităţii de Sănatate Publică şi ai organizaţiilor de pensionari vor participa în şedinţele de Consiliu local pentru a prezenta acestora responsabilităţile ce le revin pentru asigurarea asistenţei medicale a membrilor comunităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *