INFO TRAFIC POLITIA SALAJ

Festival de Teatru oferit de liceenii Zalaului
8 iunie 2008
ISU Salaj
INFO ISU Salaj
9 iunie 2008

INFO TRAFIC POLITIA SALAJ

Politia SalajAcţiunile desfăşurate de către agenţii de poliţie rutieră din judeţul Sălaj, pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere au condus la constatarea în perioada

30.05 – 05.06.2008 a 7 fapte de natură penală (5 – conducere autovehicul cu alcoolemie peste limita legală, 1 – conducere autovehicul neînmatriculat şi 1 – conducere autovehicul cu nr. de înmatriculare fals) şi a 881 fapte contravenţionale sancţionate cu amenzi în valoare totală de 74.000 lei.

Au fost sancţionate contravenţional un număr de 89 persoane care în calitate de pietoni au traversat ori s-au deplasat neregulamentar de-alungul drumului public, 48 persoane care s-au deplasat pe mopede sau biciclete neechipate corespunzător ori în timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice şi 2 persoane care conduceau căruţe tractate de animale, fără ca acestea să fie echipate corespunzător.

          Ca de fiecare dată, marea pondere a celor sancţionaţi o constituie conducătorii auto, care reprezintă de fapt şi cea mai numeroasă categorie de participanţi la trafic.

Astfel că, din cei 742 “şoferi amendaţi“, 86 nu au purtat în timpul deplasării centura de siguranţă, 297 au condus autovehicule cu viteză peste limita legală, 12 au oprit ori staţionat autovehiculul în locuri interzise, 5 au folosit telefonul mobil în timp ce se aflau la volan iar un număr de 59 conducători auto, pe lângă amenda primită au rămas şi fără permisul de conducere, fiindu-le suspendat dreptul de a conduce (5 – pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 0 – pentru conducere autovehicul ce prezenta defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare ori mecanismul de direcţie, 23 – pentru depăşirea vitezei legale cu peste 50 km/h, 0 – pentru nerespectarea reglementărilor legale privind trecerea la nivel cu calea ferată prevăzută cu barieră şi/sau semnale acustice şi luminoase, 0 – pentru neoprire la semnalul regulamentar al poliţistului, 31 – pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric, neacordarea priorităţii pietonilor sau autovehiculelor ori a efectuării manevrei de depăşire neregulamentară şi 0 – pentru neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliţie competentă, în termen de 24 de ore de la implicarea într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculului).

În aceeaşi perioadă au fost reţinute şi un număr de 9 certificate de înmatriculare pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau lipsa poliţei de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

          Din păcate, în perioada analizată, pe raza judeţului Sălaj s-au înregistrat şi 2 accidente de circulaţie grave soldate cu rănirea gravă a 2 persoane (1 accident cauzat de indisciplina unui pieton care a traversat B-dul M. Viteazu din municipiul Zalău, în fugă, pe trecerea pentru pietoni, pe culoarea roşie a semaforului electric şi 1 accident cauzat de către un motociclist care s-a autoaccidentat ca urmare a rulării cu viteză excesivă într-o curbă deosebit de periculoasă din Ciumărna, marcată şi semnalizată corespunzător).

          Au fost înregistrate şi 2 accidente uşoare soldate cu rănirea uşoară a 2 persoane, cauza producerii acestora fiind conducerea pe B-dul M. Viteazu din Zalău, a unui autoturism de către un conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, respectiv conducerea cu viteză excesivă a unei motociclete pe Meseş, fapt pentru care motociclistul în cauză, a pierdut controlul ghidonului şi s-a lovit de parapet.

          De la începutul anului în curs, la nivelul judeţului au fost înregistrate un număr de  59 accidente grave soldate cu 10 morţi, 70 răniţi grav şi 16 răniţi uşor, respectiv 54 accidente uşoare soldate cu rănirea uşoară a 71 persoane.

          Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 53 accidente grave soldate cu 9 morţi şi 52 răniţi grav, situaţia se prezintă astfel: +6 accidente grave, +1 mort şi +18 răniţi grav.

         Comparând numărul total de accidente cu victime înregistrate în perioada 01.01 – 05.06.2008 (113 accidente soldate cu 10 morţi, 70 răniţi grav şi 87 răniţi uşor) cu numărul accidentelor de circulaţie cu victime înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2007 (când s-au înregistrat 94 accidente soldate cu 9 morţi, 52 răniţi grav şi 74 răniţi uşor) situaţia arată astfel: +19 accidente cu victime, +1 mort, +18 răniţi grav şi +13 răniţi uşor.

          Pentru creşterea siguranţei rutiere pe drumurile publice din judeţul Sălaj, conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere, reducerea numărului persoanelor decedate şi a celor rănite grav în accidente rutiere şi dezvoltarea colaborării cu alte instituţii care au atribuţii în domeniu, în perioada 09 – 15.06.2008, la nivelul întregului judeţ, vor fi organizate şi desfăşurate de către lucrătorii de poliţie cu atribuţii pe linie de circulaţie rutieră, acţiuni preventive după cum urmează:

– 09, 11 şi 13.06.2008 – acţiuni pe linia respectării limitelor legale de viteză;

– 10 şi 12.06.2008 – acţiuni pe linia disciplinizării pietonilor şi copiilor;

– 14.06.2008 – acţiuni pe linia depistării în trafic a conducătorilor auto care conduc în timp ce se află sub influenţa băuturilor alcoolice;

– 15.06.2008 – acţiuni pe linia disciplinizării bicicliştilor şi căruţaşilor.

          Şi pentru că se apropie încheierea anului şcolar, dorim să adresăm câteva recomandări rutiere, atât micilor participanţi la traficul rutier cât şi celor care vor trebui să-i aibă în supraveghere.

Dragi copii, cu ocazia începerii binemeritatei vacanţe de vară, un prilej de bucurie, de recreere, de plimbări, excursii şi multă joacă, noi agenţii de poliţie vrem să vă amintim că pe parcursul activităţilor ce le veţi desfăşura în această vară, vă veţi intersecta de nenumărate ori cu drumul public, devenind astfel participanţi la traficul rutier şi expunându-vă în orice moment riscului de a deveni victime ale unor evenimente rutiere. Pentru evitarea unor astfel de situaţii nedorite, trebuie să cunoaşteţi şi să respectaţi cu stricteţe regulile de circulaţie indiferent că veţi fi pietoni, biciclişti ori pasageri în diferite vehicule rutiere.

Regulile de circulaţie fac parte integrantă din normele generale de conduită şcolară şi morală a fiecărui om, deci, altfel spus, fac parte din “cei şapte ani de acasă“. În concluzie, aceste reguli ar trebui însuşite de către copii în primii ani de viaţă, sub atenta îndrumare a părinţilor, pentru ca pe parcursul vieţii, acestea să fie aprofundate şi consolidate cu sprijinul educatorilor şi a altor factori educaţional, o cunoaştere destul de eficace  a normelor rutiere realizându-se odată cu obţinerea permisului de conducere, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Din păcate, în viaţa de zi cu zi, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că nu toată lumea înţelege, sau vrea să înţeleagă ce înseamnă să ai grijă de copii, să-i înveţi să se deplaseze corect, să-i determini să se joace cât mai departe de locurile unde circulă autovehicule şi nu în ultimă instanţă, să laşi copilul mic, preşcolar, singur, nesupravegheat, care poate ajunge în orice moment sub roţile vreunui autovehicul. Prin urmare, din clipa în care face primii paşi în viaţă, copilul simte nevoia de mişcare, pe care o concretizează jucându-se. Când jocul se desfăşoară pe stradă, pericolul devine aproape iminent (sigur).

          Aici, în acest perimetru (pe partea carosabilă), conflictul dintre copil şi autovehicul se tranşează cu durităţi în detrimentul primului. Oricum, fiecare copil, trebuie învăţat de la primii paşi, că locul lui este pe trotuar atunci când se află în stradă, că trebuie să folosească pentru traversare trecerile pentru pietoni semnalizate cu indicatoare sau marcaje rutiere iar în lipsa acestora să traverseze numai pe la colţul străzii. În toate cazurile, înainte de traversare, pietonul trebuie să se asigure temeinic din ambele părţi şi să fie convins că în acel moment nu se apropie nici un vehicul. Traversarea trebuie să se facă în pas vioi şi perpendicular pe axa drumului. Nu trebuie să fugiţi dar nici să prelungiţi timpul de traversare, oprindu-vă fără motiv. Dovediţi multă prudenţă înaintea oricărei traversări. Trotuarul oferă spaţiu suficient pentru deplasarea în siguranţă a tuturor pietonilor, cu condiţia să-l folosiţi ordonat. Pe drumurile publice situate în afara localităţilor sau care nu au trotuare ori poteci laterale, veţi circula numai pe partea stângă a drumului şi cât mai aproape de marginea acestuia. Dacă de trecerea pentru pietoni se apropie maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, traversarea este interzisă până după trecerea acestora, chiar dacă semaforul arată culoarea verde. Aşteptarea sosirii autobuzului în staţie, se face numai pe trotuar sau refugiile special amenajate, în nici un caz pe partea carosabilă. După coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea străzii se face numai după plecarea acestora din staţie şi numai prin locurile rezervate trecerii. Cei care nu aţi împlinit vârsta de 12 ani, nu vă urcaţi pe scaunul din faţă al autoturismului.

          Dacă vă deplasaţi cu patinele cu rotile, nu pătrundeţi pe partea carosabilă a drumului public, deoarece vă puteţi dezechilibra şi cădea sub roţile autovehiculelor. Până la împlinirea vârstei de 14 ani, cu bicicleta vă puteţi deplasa doar pe drumurile publice fără trafic intens, în parcuri sau locuri special destinate acestui mijloc de transport şi agrement . Bicicleta trebuie să fie echipată regulamentar : să aibă far, stop, catadioptrii şi cel mai important, frâne eficiente. Mersul pe bicicletă trebuie să fie corect, fără “acrobaţii” (ridicarea mâinilor sau picioarelor) care pot fi riscante. Bicicleta trebuie să fie condusă pe drumul public, numai pe un singur rând. La virajul efectuat cu bicicleta trebuie să vă asiguraţi, să semnalizaţi prin întinderea braţului şi numai după aceea să efectuaţi manevra. Se recomandă ca în circulaţia pe drumurile publice biciclistul să poarte casca de protecţie omologată. Este interzis ca biciclistul să se ţină de un vehicul aflat în mişcare ori să fie remorcat de un alt vehicul ori împins sau tras de o persoană aflată într-un vehicul.

          Strada nu este loc de joacă. Preocupaţi de joc, uitaţi să ţineţi seama de maşini, expunându-vă astfel la accidente. Cele mai sigure locuri de joacă sunt cele pe unde nu circulă maşini: terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a şcolii sau a grădiniţei.

          Totodată, dragi copii, conduita moral-civică vă obligă ca în cazul în care sunteţi de faţă la producerea unui accident de circulaţie soldat cu victime, iar conducătorul auto părăseşte locul faptei, să reţineţi şi să comunicaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie date despre autovehiculul implicat în accident (marca, tipul, culoarea, numărul de înmatriculare, alte particularităţi), precum şi eventualele semnalmente ale conducătorului auto.

            Dragi copii! Voi sunteţi viitorul nostru. Pentru a ne putea bucura de acest viitor, noi, cei mari, trebuie să vă ocrotim. Cel mai mare pericol pentru voi îl prezintă accidentul de circulaţie. Împotriva implicării voastre în accidentele de circulaţie trebuie să acţionăm împreună: voi şi deopotrivă, noi, – poliţia, cadrele didactice şi părinţii -.

            În speranţa că toţi veţi respecta regulile de circulaţie vă dorim o vacanţă cât mai plăcută şi fără evenimente rutiere.

 

Tincuţa DUMUŢA – purtător de cuvânt 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *