Informatii privind prevenirea riscului de imbolnavire cu gripa aviara

Procurorul Crin Bologa a fost propus sef DNA
21 ianuarie 2020
Recomandări preventive pentru o călătorie în siguranță
22 ianuarie 2020

Informatii privind prevenirea riscului de imbolnavire cu gripa aviara

Avand in vedere diagnosticarea unui focar secundar de gripă aviară într-o fermă comercială de păsări situată pe platforma

Seini, județul Maramureș și retragerea de la comercializare a produselor de carne de pasăre din Ungaria notificate de Comisia Europeană transmitem informații pentru populația generală despre măsurile de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu gripă aviară:

 

 

MASURI GENERALE:

Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar

Nu manipulaţi păsări moarte

Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave

Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate

Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări

Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare

 

CUM PREPARAŢI HRANA

Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate

Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate

Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic

Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic

Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C

Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun

Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic

După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

 

 

DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ SĂLAJ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *