Avand in vedere diagnosticarea unui focar secundar de gripă aviară într-o fermă comercială de păsări situată pe platforma
Seini, județul Maramureș și retragerea de la comercializare a produselor de carne de pasăre din Ungaria notificate de Comisia Europeană transmitem informații pentru populația generală despre măsurile de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu gripă aviară:
MASURI GENERALE:
Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar
Nu manipulaţi păsări moarte
Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări
Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare
CUM PREPARAŢI HRANA
Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate
Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic
Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic
Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C
Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.
DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ SĂLAJ