Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) marchează luna mai, desemnată ca luna a promovării economiei sociale, prin organizarea de evenimente și acţiuni de informare și de conștientizare a importanței dezvoltării economiei sociale,ca parte componentă a economiei naționale.
„Luna mai, dedicată economiei sociale, reprezintă un prilej valoros de a evidenția contribuția semnificativă a acestui sector la dezvoltarea unei societăți incluzive și responsabile. Economia socială încurajează inițiativa locală, susține integrarea persoanelor vulnerabile și promovează un model de dezvoltare axat pe solidaritate și sustenabilitate. Activitățile desfășurate în această perioadă sprijină procesul de recunoaștere și consolidare a entităților de economie socială și favorizează dialogul între actorii locali pentru crearea unui cadru de colaborare eficient și durabil”, a declarat președintele ANOFM, Florin Cotoșman.
ANOFM, prin agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă, este un partener activ în promovarea și dezvoltarea economiei sociale în România. Prin activitățile desfășurate,acordă certificarea entităților de economie socială – oferind atestatul de „întreprindere socială” și, acolo unde este cazul, certificatul de „întreprindere socială de inserție”; consiliere și informare – despre înființarea, funcționarea și avantajele din grupuri vulnerabile în cadrul întreprinderilor sociale și colaborează cu autorități locale și ONG-uri pentru a promova bune practici și pentru a dezvolta rețele de sprijin pentru acest sector.
Creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrarea treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social, reprezintă obiectivele economiei sociale definite conform Legii nr. 219/2015.
Subliniem principiile pe care se bazează economia socială: prioritate acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului; solidaritate și responsabilitate colectivă; convergența dintre interesele membrilor asociați și interesul general sau interesele unei colectivități; control democratic al membrilor, exercitat asupra activităților desfășurate; caracter voluntar și liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale; personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune și independenţă față de autoritățile publice; alocarea celei mai mari părți a profitului, excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivăți sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.
Întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie beneficiază de gratuitate pentru emiterea atestatului sau/şi a mărcii sociale, precum şi înregistrarea în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale (RUEIS).
Serviciile de atestare şi de certificare oferite de Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj constau în sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare/certificare a întreprinderilor sociale/întreprinderilor sociale de inserţie, precum şi pentru desfăşurarea activităţii acestora în raport cu drepturile şi obligaţiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserţie. Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale, RUEIS, este publicat lunar, în forma actualizată, pe pagina de internet a ANOFM www.anofm.ro, şi poate fi consultat de orice persoană interesată de domeniul economiei sociale.
Menționăm că, primul atestat de întreprindere socială a fost emis de către AJOFM Salaj în anul 2017, iar până la această dată, au fost acordate un număr de 8 atestate de întreprindere socială.
De asemenea, informații despre atestarea întreprinderilor sociale se pot obține la sediul AJOFM Sălaj, din Zalău, str. Tudor Vladimirescu nr.8, telefon 0260/612463.
Pentru o mai bună înțelegere a felului în care funcționează structurile de economie socială puteți consulta informațiile de pe site-ul ANOFM, din cadrul secțiunii “Persoane juridice/Economie socială”.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj