Majorari de 19% la gaz

Spital Zalau
Comunicat Spital
7 aprilie 2008
Jandarmeria Salaj
Agresiune
9 aprilie 2008

Majorari de 19% la gaz

EonE.ON Gaz România este nevoită să reducă cantităţile de gaze naturale importate

Majorarea de 8,5% a preţului gazelor naturale începând din luna februarie nu a fost suficientă pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale ale E.ON Gaz România. Devreme ce nu s-a hotărât asupra unei noi majorări de preţ, începând din luna aprilie, compania întâmpină tot mai multe dificultăţi în achiziţionarea de cantităţi suficiente de gaze naturale de pe pieţele internaţionale.  

Preţul final al gazelor naturale a fost ajustat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în medie, cu 8,5%, începând din data de 1 februarie. Totuşi, această majorare s-a produs cu o întârziere de o lună şi a fost insuficientă pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale ale companiei. Din această cauză şi datorită unei creşteri suplimentare a costurilor de achiziţie a gazelor naturale pe piaţa internaţională, ar fi fost nevoie de încă o majorare a preţurilor finale la consumatori de aproximativ 12%, începând din 1 aprilie 2008, pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale ale companiei.  

Deoarece nu a fost aprobată o majorare a preţului începând din luna aprilie 2008, compania E.ON Gaz România va înregistra pierderi de peste 45 milioane RON în primul semestru al anului 2008, rezultate din costurile neacoperite cu achiziţiile de gaze naturale. Devreme ce aducerea companiei într-o situaţie financiară gravă nu constituie o alternativă, deoarece acest lucru ar însemna ca cei 1,3 milioane de clienţi, majoritatea clienţi casnici, să nu mai poată fi aprovizionaţi deloc cu gaze naturale, compania E.ON Gaz România va fi nevoită să reducă cantităţile de gaze naturale importate. Acest lucru va duce la un deficit de gaze naturale pe piaţa românească, deoarece 40% din cantităţile de gazele naturale consumate provin, în mod obişnuit, din import. Astfel, E.ON Gaz România ar putea fi nevoită să întrerupă furnizarea către clienţi, logic fiind, să înceapă cu clienţii rău-platnici. De aceea, compania va adopta o strategie de toleranţă zero faţă de clienţii rău-platnici, casnici sau industriali.  

De asemenea, deficitul de gaze naturale va duce la imposibilitatea de a înmagazina suficiente cantităţi de gaze naturale în depozitele subterane pentru următorul sezon rece, ceea ce va avea urmări grave pentru populaţie şi pentru siguranţa în furnizare.  

“Pentru a putea asigura cantitaţile necesare de gaze naturale, ar fi nevoie de o majorare a preţului cu 19% începând din trimestrul al treilea. E.ON Gaz România are încheiate contracte de import competitive cu producătorii externi, dar, cu toate acestea, nu poate influenţa evoluţia preţului gazelor naturale pe piaţa internaţională. Cu cât se amână mai mult majorarea necesară a preţului gazelor natuale, cu atât mai mare va fi majorarea de preţ a gazelor naturale pentru populaţie, în sezonul rece. Cu toate acestea, E.ON Gaz România nu va face nici un profit în urma unor asemenea ajustări de preţ, însă va putea achiziţiona de la producători cantităţile necesare de gaze naturale pentru clienţi. Sperăm ca, pe viitor, preţurile finale ale gazelor naturale în România să acopere costurile de achiziţie pentru ca noi să putem asigura cantităţile necesare pentru clienţii noştri. E.ON Gaz România nu mai poate să vândă consumatorilor gazele naturale achiziţionate sub preţul de achiziţie al acestora”, a afirmat Dr. Achim Saul, Preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România.         

Din totalul preţului final plătit de către clienţi, companiei E.ON Gaz România îi revin aproximativ 5% pentru serviciile de furnizare. Restul de 95% sunt costuri externe – cu achiziţionarea, înmagazinarea, transportul şi distribuţia gazelor naturale – pe care compania nu le poate influenţa.  
 

Departamentul pentru Relaţii Publice şi Comunicare

E.ON Gaz România S.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *