Marţi, 13 iulie, învățăm să prevenim ghinionul!

Amenințat cu cuțitul in Jibou
13 iulie 2021
Nicio zi fără infracțiuni rutiere
14 iulie 2021

Marţi, 13 iulie, învățăm să prevenim ghinionul!

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu susținerea E.ON și Delgaz Grid, organizează acțiuni de informare privind importanța respectării regulilor de siguranță;

  • Începând cu anul 2011, de fiecare dată când ziua de 13 cade într-o zi de marți, aceasta este dedicată Informării Preventive;

    Pisica neagră este considerată de către cei superstițioși ca fiind aducătoare de ghinion, dacă îți taie calea. Iar despre marți încă se spune că este ziua celor 13 ceasuri rele. Dar ce ți se poate întâmpla dacă într-o zi de marți, care cade fix pe 13, îți taie calea o pisică

neagră? Absolut nimic, nici marți și în nicio altă zi din an, indiferent de câte pisici îți ies în cale! Important este să respecți o serie de reguli simple și astfel vei preveni ghinionul! Este vorba, desigur, despre cât de important este să fii la curent cu măsurile și regulile de comportare specifice anumitor tipuri de risc, de la cele privind utilizarea echipamentelor și a surselor de energie electrică și gaze naturale, până la comportamentul pe care trebuie să îl ai în cazul unor incendii sau dezastre naturale.

Statisticile vorbesc de la sine. Numai anul trecut, în România, au avut loc 6.775 de incendii la locuințe ce s-au soldat cu 936 de victime, conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cele mai multe dintre aceste incendii s-au produs din cauza coșurilor de fum defecte sau necurățate (31%), a instalațiilor electrice defecte (25%), sau a mijloacelor improvizate de încălzire. Așadar, nevoia de informare asupra riscurilor care decurg din nerespectarea unor astfel de măsuri de siguranță este una continuă, obiectivul fiind formarea unei culturi preventive care să ducă la diminuarea semnificativă a numărului de incidente.

Acțiuni de informare s-au desfășurat în întreaga țară, la nivelul tuturor inspectoratelor județene, acestea fiind susținute de E.ON și Delgaz Grid în baza parteneriatului strategic cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Acțiunile dedicate Zilei Informării Preventive, dar și campaniile de informare derulate începând cu anul 2012 când s-au pus bazele parteneriatului cu IGSU, au la bază realitatea cu care ne confruntăm: anual sunt înregistrate sute de victime ale incendiilor în locuințe. Situațiile, multe din ele tragice, ar fi putut fi evitate dacă ar fi fost ascultate și puse în aplicare sfaturile și recomandărilor venite de la specialiști.

Sub sloganul “Preveniţi Ghinionul!” au fost desfăşurate acţiuni de informare preventivă pentru a atrage atenţia asupra acelor incidente care pot fi cu uşurinţă prevenite dacă sunt respectate câteva reguli simple şi care, în caz contrar, pot provoca adevărate tragedii.

În afara punctelor de informare organizate în spații deschise din întreaga țară, cu respectarea regulilor de siguranță impuse de autorități, în perioada 06-27.07.2021, susținem difuzarea spoturilor audio şi video privind riscurile la care ne expunem atunci când recurgem la improvizaţii la instalaţiile electrice dar şi materiale despre importanța detectoarele de fum sau gaz în prevenirea incendiilor. Acestea vor fi difuzate pe mai multe posturi de radio și de televiziune cu acoperire naţională.

Informaţii valoroase privind utilizarea responsabilă a energiei sunt disponibile pe pagina de Facebook și contul de Instagram “România Sigură”, actualizate zilnic de specialiştii E.ON, Delgaz Grid şi IGSU. Pagina de Facebook “România Sigură” a adunat o comunitate de peste 28.000 de fani, şi conține sute de postări cu informaţii şi sfaturi utile privind siguranța ta și a familiei tale.

Despre parteneriatul dintre E.ON, Delgaz Grid și IGSU

Încheiat între IGSU şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul „Împreună pentru Siguranţă ” a constat în derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim de electricitate sau de gaze naturale.

Astfel, în ultimii ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel naţional prin IGSU.

Începând cu anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat și derulat , sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

La sfârșitul anului 2020, am lansat împreună campania „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”, având ca obiectiv conștientizarea adulților cu privire la responsabilitatea ce le revine în respectarea măsurilor de siguranță din locuințe. Prin intermediul mesajelor transmise, ne-am dorit să tragem un semnal de alarmă în rândul celor care sunt responsabili de siguranța copiilor, care pot deveni, atât de ușor, victime ale neglijenței sau neatenției adulților, fie ei bunici, părinți sau aparținători.

La acţiunile desfăşurate sub egida parteneriatului au participat, în toţi aceşti ani, peste 6 milioane de oameni, jumătate dintre aceştia fiind copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *