Medicamente mai ieftine

Atentie cod galben
15 iulie 2008
Zi cu ghinion
16 iulie 2008

Medicamente mai ieftine

Medicamente mai ieftineIeri, a intrat în vigoare noua listă de medicamente compensate.

 Lista este însoţită de protocoale terapeutice privind prescrierea medicamentelor, precum şi o nouă formulă de calcul al preţului de decontare a denumiri comune internaţionale (DCI) din lista pentru programele naţionale de sănătate, adică medicamente pe care le plătesc Ministerul Sănătăii Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Consecinţele cele mai importante ale acestor măsuri sînt acelea că medicamentele din programele naţionale de sănătate se vor ieftini, iar pacienţii vor avea parte de tratamente mai bune şi care vor dura mai puţin. Noua listă conţine peste 800 de DCI-uri (substanţe active care stau la baza medicamentelor), ceea ce reprezintă o creştere cu 25 la sută. Noua lista de medicamente compensate si gratuite a intrat in vigoare. Iar pretul medicamentelor de pe lista ar trebui sa scada cu 5, pana la 12 procente. De medicamentele compensate si gratuite beneficiaza asiguratii, pe baza de prescriptie medicala.

 Compensarea pretului acestora presupune un efort financiar de trei miliarde de lei, dintre care un miliard din bugetul Ministerului Sanatatii. Prin revizuirea de anul acesta a listei s-a urmarit accesul in mod egal al pacientilor la medicamente, monitorizarea prescriptiilor medicale, cresterea calitatii tratamentului si scaderea costurilor aferente spitalizarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *