Noul an = Noi scumpiri

De maine la scoala!
6 ianuarie 2008
INFO SPITAL
7 ianuarie 2008

Noul an = Noi scumpiri

    Nici nu am intrat bine in noul an si deja ne lovim de vesnicele "tabieturi" ale fiecarui inceput de an, adica scumpirile care ating toate sferele. Dupa ce am scos o suma generoasa de bani pentru cumparaturile de Craciun, pentru masa de sarbatori, pentru cadouri, pentru haine care mai de care (caci si traditia spune ca nu trebuie sa te prinda anul nou fara sa porti macar un obiect vestimentar achizitionat de curand), noile preturi ne frig buzunarul.

    Dupa cum era de asteptat, primul val de scumpiri s-a produs in zona produselor precum motorina, benzina sau curentul electric, urmand ca – in concordatnta cu acestea – sa creasca si pretul biletelor de autobuz pentru transportul in comun – TRANSURBIS – de la 2,5 la 3 lei si totodata si pretul abonamentelor in oras. De apreciat este ca firma de transport in comun nu a aplicat inca taxele la bilete, pentru a nu-i lua prea tare prin surprindere pe cei pregatiti cu “bani ficsi”, urmand ca in zilele urmatoare sa se practice noile tarife.
    Dupa cum ne-am obisnuit deja din anii precedenti, scumpirile continua si in cadrul celorlalte produse si servicii. Astfel, in 2008 vom scoate mai multi bani din buzunar pentru politele de raspundere civila auto (RCA), rovingnete, proprietăţi imobiliare, servicii postale etc. Nici gazele naturale nu scapa de microbul scumpirilor, astfel pretul acestuia s-a marit de la 1 ianuarie cu un procent de 10%, urmand ca in cursul anului pretul sa atinga un nivel de crestere de aproximativ 30%. Aceasta scumpire va fi resimtita cu atat mai mult de cei care utilizeaza gazul si pentru incalzirea locuintelor.
    Pe langa toate aceste scumpiri, se pare o data cu devalorizarea leului in raport cu principalele valute va creste si pretul alimentelor, pentru care vom scoate mai multi bani din buzunar. Cele mai scumpe vor ramane insa produsele alimentare de import, pentru care va trebui sa lasam la principalele super-market-uri din oras sume mult mai mari fata de anii precedenti.
    Daca toate se scumpesc macar noi sa fim sanatosi, in speranta ca nu va fi nevoie sa scoatem din buzunare un “bonus” pentru medicamente sau ingrijiri medicale specializate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *