O bijuterie uitată a Țării Călatei: conacul familiei Csáki din Almașu

ÎN ATENȚIA ELEVILOR ȘI STUDENŢILOR BENEFICIARI AI UNEI PENSII DE URMAȘ
30 august 2022
A intrat cu mașina într-un stâlp electric în localitatea Bizușa- Băi
30 august 2022

O bijuterie uitată a Țării Călatei: conacul familiei Csáki din Almașu

Proiectul Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național vă prezintă astăzi o bijuterie uitată a Țării Călatei: conacul familiei Csáki din Almașu, județul Sălaj.

Conacul, denumit în mod convențional Castelul Csáki din Almașu, a fost construit de către familia Csáki la începutul secolului al XIX-lea. Potrivit istoricului familiei, strămoșii acestei ramuri nobiliare au ajuns în zonă în 1594, în contextul dăruirii moșiei Almașului de către Sigismund Báthory comandatului oștirilor ardelene, István Csáki. Anul 1808 atestă începerea construcției conacului de către urmașii acestuia, fiind considerat cel mai mare de acest tip din Țara Călatei. O parte din materialul de construcție provine din zidurile mai vechii cetăți a Almașului, construită între 1247-1278, la care vom reveni într-o prezentare viitoare.

Actualmente, conacul este într-o stare avansată de degradare. Atât anexele clădirii, cât și lacul din proximitatea acesteia sunt complet dispărute. Scanarea pe care o prezentăm este, deși sperăm că nu, ultima statuare digitală în această formă a uneia dintre cele mai reprezentative construcții de acest tip de pe teritoriul județului Sălaj.

Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica, Asociația ARHAIC.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Ana Tudoran purtător de cuvânt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *