OXIGENUL VĂ POATE OMORÎ!

Carduri pentru toate categoriile de călători
6 aprilie 2021
images/stiri/catuse bun.jpg
Alcoolul i-a blocat reflexele si a intrat cu masina intr-o autoutilitara
7 aprilie 2021

S-a vehiculat ca unii pacienti ar putea deceda in urma unei doze mari de oxigen, iar pe siteul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania apare urmatoarea informatie:
„Reacţii adverse
Hipercapnia
La pacienţii cu funcţie respiratorie scăzută, terapia cu oxigen poate determina hipercapnie şi acidoză, care poate pune viaţa pacientului în pericol.
Toxicitatea pulmonară a oxigenului
Inhalarea de oxigen în concentraţie mare (80 – 100%) la presiune atmosferică mai mult de 12 ore poate determina leziuni progresive ale plămânilor. Stratul de celule alveolare şi celulele endoteliului capilar devin permeabile, creând un bogat edem lichidian cu proteine care pot forma ”membrane hialine”.
Frecvent apar traheobronşite de însoţire. Aceste modificări pot fi reversibile dacă concentraţia de oxigen este scăzută în stadiul iniţial, altfel ele pot să progreseze şi să determine moartea imediat sau tardiv, datorită fibrozei pulmonare.
Toxicitatea pulmonară a oxigenului poate fi rezultatul producţiei de radicali liberi sub influenţa oxigenului.
Toxicitate la nivel retinian
Concentraţiile crescute de oxigen pot să ducă la scăderea fluxului sangvin la nivelul retinei, putând determina retinopatie la nou-născuţi prematuri. Presiunea înaltă a oxigenului opreşte proliferarea vaselor de sânge ale retinei. Când pacientul primeşte din nou aer apare o proliferare intensă a vaselor de sânge la locul respectiv. Pot exista multe alte cauze de retinopatie a prematurului incluzînd hipoxemia.

Monitorizarea atentă a terapiei cu oxigen la nou-născuţi este obligatorie.

Toxicitate la nivel SNC
Inhalarea oxigenului pur sub presiune de peste 2 atmosfere sau în concentraţie mare (75% – 100%) la presiune atmosferică, timp îndelungat poate duce la toxicitate nervoasă manifestată prin modificări ale dispoziţiei, greaţă, ameţeli, convulsii.
De obicei se produce restabilirea completă, dar convulsiile de acest fel pot duce la deces în cazul pacienţilor cu boala de decompresiune.
Supradozaj
În condiţiile utilizării conform recomandărilor, în concentraţii terapeutice, oxigenul nu are efect toxic la om. Totuşi inhalarea timp îndelungat de oxigen 75% poate determina greaţă, senzaţia de ameţeală, tuse cu dispnee şi convulsii. Pacientul respectiv trebuie să fie cât mai repede expus la aer proaspăt şi instituit tratament simptomatic.”
sursa: https://www.anm.ro/_/_PRO/pro_1285_23.12.08.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *