Patru tineri falsificatori de Euro au fost prinsi de politistii salajeni

Sancţionaţi de jandarmi pentru comerţ ilicit
20 martie 2009
Pompieri
Instruirea proiectanţilor şi arhitecţilor din judeţul Sălaj
22 martie 2009

Patru tineri falsificatori de Euro au fost prinsi de politistii salajeni

EuroIn data de 18 martie a.c., politistii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj au fost sesizaţi de către P. Imre, care a reclamat că, în piaţa de animale din localitatea Crasna, judeţul Sălaj, a vândut un cal unor persoane necunoscute, în schimbul a 22 de bancnote de 50 euro (1100 euro) falsificate şi suma de 400 ron, valoarea banilor primiti fiind de 5000 ron.

În urma activităţilor desfăşurate de către politisti, au fost obţinute date şi informaţii cu privire la faptul că mai multe persoane de pe raza Municipiului Zalău au preocupări de falsificare şi punere în circulaţie de monede sau alte valori.

Astfel, s-a stabilit ca, la sfarşitul lunii februarie 2009, B. Ovidiu, din Zalau, s-a întâlnit, în locuinţa sa, cu L. Păunel şi O. Marius, cu care s-a înţeles să falsifice şi să pună în circulaţie bancnote euro din cupiura 50. În următoarele zile O. Marius, a adus cu el un scanner şi coli de hârtie, iar L. Păunel a adus o bancnotă din cupiura 50 Euro autentică.

Cei trei au început să falsifice, cu ajutorul scannerului, bancnote din cupiura 50 Euro, iniţial câte o bancnota pe o coală de hîrtie şi apoi 2 bancnote pe o coală, reuşind să falsifice un număr de 57 de bancnote, în suma totală de 2850 Euro.

Apoi, cei trei au decupat cu o foarfecă şi o lamă bancnotele de pe colile de hârtie, dar au observat că un număr de 7 bancnote nu sunt bine realizate, motiv pentru care le-au ars, rămânând astfel cu suma de 2500 Euro.

După plecarea lui O. Marius de la domiciliul lui B. Ovidiu, în locuinţă şi-a făcut apariţia A. Anton, care a văzut că cei doi au falsificat 50 de bancnote, motiv pentru care au hotărât ca el şi fratele său să ducă bancnotele la domiciliul lor și să aplice, pe holograma acestor bancnote, un strat de ojă de unghii, deoarece aceasta ieşea la scanner sub forma unei pete negre.

Din acel moment, cei patru au mai confecţionat, în patru rânduri, prin aceeaşi modalitate, următoarele sume, în bancnote din cupiura de 50 Euro: 150 Euro, 200 Euro, 200 Euro şi 650 Euro, folosind de fiecare dată altă bancnotă autentică.

Apoi tinerii au stabilit modalitatea de punere în circulaţie a bancnotelor contrafăcute, respectiv plasarea acestora în târgurile de animale din judeţul Sălaj şi judeţele învecinate, prin cumpărarea şi vânzarea unor animale, urmând să împartă câştigurile realizate.

În data de 09 martie a.c., L. Păunel şi A. Anton s-au dus în târgul de animale din localitatea Crasna, de unde au cumpărat un cal, de la P. Imre, căruia i-au dat 22 de bancnote contrafăcute, din cupiura de 50 euro (1100 euro), şi suma de 400 ron, echivalentul sumei de 5000 ron. După doar o oră, cei doi au revândut animalul cu suma de 2300 ron.

P. Imre a vrut sa schime, in 17 martie, o parte din valuta primita la vanzarea calului, acela fiind momentul in care a aflat ca a primit, in schimbul animalului, Euro falsificati.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile şi reşedinţele persoanelor implicate în săvârşirea acestor infracţiuni, au mai fost identificate şi ridicate 50 de bancnote contrafăcute, din cupiura 50 de euro, un scanner multifuncţional marca CANNON PIXMA 210, mai multă hărtie specială pentru falsificarea bancnotelor şi cutere.

In cursul zilei de sambata, la propunerea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei, Judecătoria Şimleu Silvaniei a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru o periodă de 29 zile, pentru sărvărşirea infracţiunilor de falsificare de monedă sau alte valori şi înşelăciune, fapte prevăzute de art . 282, alin 1, Cod penal, raportat la art. 284, Cod penal, si art. 215, alin. 1 si 2, Cod penal.

Din datele şi informaţiile pe care oamenii legii le deţin, rezultă faptul că cei patru tineri au înşelat, prin aceiaşi metodă, şi alte persoane din judeţele învecinate. Politistii lanseaza un apel catre persoanele care vandut animale celor patru tineri si nu au verificat bancnotele de Euro primite, sa faca acest lucru in cel mai scurt timp, iar daca constata ca sunt contrafacute, sa se prezinte sau sa sune la Politie, la tel. 0260-661285, int. 2300.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *