Poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj

Cercetările continuă în dosarul penal pentru profanare de morminte din Meseșenii de Jos
2 iunie 2022
CERCETAȚI PENTRU TRAFIC ȘI CONSUM DE DROGURI DE RISC
2 iunie 2022

Poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău găzduiește o nouă expoziție temporară în ”Beciul Cultural”, care poate fi vizitată de către public până la sfârșitul lunii iunie: Poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj.
”La 5 martie 1714 a avut loc primul proces efectiv de vrăjitoare în comitatul Crasna împotriva lui Király Ilona (născută Kallós). Pe baza interogatoriului public și a mărturiilor, Ilona a fost acuzată de vrăjitorie și de prietenie cu diavolul de către mai mulți localnici, și – mai mult – Király Ilona a fost numită vrăjitoare de către o femeie (care era și ea condamnată) înainte de moartea ei. Totodată, s-a dovedit că Ilona mai fost reținută o dată pentru suspiciune de vrăjitorie. Fiecare mărturie era bazată pe auzite sau zvonuri: „Am auzit de la mătușa mea Györgyné Géresi că dânsa a zis: Dacă mă prind și pe mine, le dau pe mâinile lor femei de aici din Ilișua, că se vor mira și alții de ele!”. ”Eu încă în tinerețe am auzit, când tata lui István Varga era bolnav. Nevasta lui Tóbiás zicea: Király Ilona îi punea ceva în pogăci, din cauza lor se simte așa!”. Instanța a dispus o anchetă mai amănunțită în cazul Ilonei, iar în acest timp femeia a rămas în închisoare”.
Expoziția redă poveștile documentate ale mai multor femei, dar și barbați, care au fost acuzați de vrăjitorie, în satele aflate pe teritoriul județului Sălaj. Vânătoarea de vrăjitoare care a devastat Europa Evului Mediu a început mai târziu în zona Transilvaniei și a durat chiar și după ce împărăteasa Maria Terezia a interzis procesele de vrăjitorie.
În procesele care s-au derulat în localitățile de pe teritoriul Sălajului, în aproape jumătatea cazurilor acuzația a fost de prietenie cu diavolul, accentuând trăsătura anticreștină a inculpaților. Suspiciunea de vrăjitorie era prezentă atât în comunitățile maghiare, cât și în comunitățile de români. Vrăjitoria era privită ca o ocupație practicată în general de către femei, care se poate moșteni și învăța. Până acum, pe teritoriul Sălajului am documentat 58 de persoane care au suferit din cauza acuzațiilor de vrăjitorie, din care 50 (46 de femei și patru barbați) au trecut printr-un proces. Alte opt persoane (șase femei și doi bărbați) au intentat proces de calomnie împotriva acuzatorilor lor.
Vă așteptăm, așadar, să vizitați expoziția ”Poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj” pentru a pătrunde în universul întunecat al vânătorii de vrăjitoare și pentru a cunoaște dramele oamenilor care au fost nevoiți să facă față unor acuzații care puteau duce până la execuția lor.

Timea Kerestes, Curatorul expoziției

1 Comment

  1. Ember Stela spune:

    AM FOST IERI,03,06 2022 LA EXPOZIȚIE, AM FOST ÎNSOȚITĂ LA SUBSOL DE O DOAMNĂ CE MI-A DAT DETALII, ,MULȚUMESC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.