Procesul lui Stelian Potrovita a fost reprogramat

10 PERSOANE AU DECEDAT IN SALAJ DIN CAUZA COVID-19
25 mai 2020
85 PERSOANE CONFIRMATE CU COVID-19 IN SALAJ
25 mai 2020

Procesul lui Stelian Potrovita a fost reprogramat

Fostul secretar al municipiului Zalau Stelian Potrovita, care a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, trebuia sa aiba procesul azi 15.04.2020, dar din cauza starii de urgenta a fost suspendat, asa ca a fost reprogramat pe data de 24.06.2020 la Curtea de Apel Cluj.
Reamintim ca procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
POTROVIȚĂ STELIAN, la data faptei secretar al municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
ONACA DOREL CRINEL, la data faptei inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol și Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria municipiului Zalău, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit
Persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, inculpatul Potroviță Stelian, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în contextul atribuirii către o persoană, reprezentată de inculpatul – persoană fizică, a unei suprafețe de teren intravilan de 6.100 mp ce aparținea Statului Român și care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziția Comisiei Locale.
La momentul respectiv, în localitatea Zalău, existau alte suprafețe de teren agricol pentru a satisface integral cererile proprietarului.
În demersul său, inculpatul Potroviță Stelian ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-ar fi pus la dispoziție mai multe înscrisuri (documentația topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie.
Ministerul Finanțelor Publice a precizat că se constituie parte civilă în cauză și solicită:
– în principal restituirea bunului în natură și restabilirea situației anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii;
– în subsidiar, dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.
Prin infracțiunea săvârșită ar fi fost cauzat Statului Român un prejudiciu total de 1.754.820 lei (format din suma de 1.310.740 lei – valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, la care se adaugă lipsa de folosință a terenului în perioada aprilie 2011 – decembrie 2019, respectiv 444.080 lei).
În cauză, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *