Proiecte si c-am atat

MDLPL
ÎNTÂLNIREA ARHITECŢILOR ŞEFI DE JUDEŢE
5 noiembrie 2008
Capilnasiu
Amenzi de la 1000 la 2500 lei
5 noiembrie 2008

Proiecte si c-am atat

Tiberiu MarcAvând în vedere că în ultima perioadă au apărut în presa locală şi regională o serie de articole vizând starea tehnică necorespunzătoare a imobilului în care funcţionează Centrul Militar Judeţean Sălaj, al cărei proprietar este Consiliul Judeţean Sălaj, vă comunicăm următoarele:
Clădirea în care funcţionează Centrul Militar Judeţean Sălaj a fost construită între anii 1870-1873, cu destinaţia de cazarmă militară. În decursul timpului, cazarma a adăpostit o serie de unităţi militare care staţionau temporar în Zalău, motiv pentru care întreţinerea clădirii nu a fost un obiectiv distinct în planurile acestora. Spre sfârşitul perioadei interbelice, cazarma a primit destinaţia de Centru Militar. Datorită spaţiului excedentar foarte mare, dar şi a vechimii imobilului, Centrul Militar Judeţean Sălaj, în calitate de administrator, nu s-a mai preocupat de întreţinerea şi repararea acestuia, motiv pentru care s-a ajuns la situaţia actuală.

În anul 2005, când apar primele semne ale degradării clădirii, mai precis a unei părţi de circa 800 mp din aceasta, Consiliul Judeţean Sălaj hotărăşte consultarea unui expert, în vederea găsirii unei soluţii tehnice viabile pentru consolidarea şi reabilitarea acesteia. În raportul de expertiză tehnică din 2006, Dr. Ing. Alexa Pavel, expertul tehnic MLPTL chemat la faţa locului, consemnează următoarele: ,,Având în vedere costurile mari ale reabilitării construcţiei, faptul că aceste reabilitări nu conduc la realizarea – în final – a unei construcţii corespunzătoare normelor tehnice curente de alcătuire a construcţiilor amplasate în zone seismice, expertul consideră că luarea în considerare a demolării totale a Corpului 1 este o soluţie tehnică mai economică”. Soluţia a fost acceptată atât din considerente economice, cât şi tehnice, ţinându-se seama de vechimea clădirii şi de costurile pe care le-ar implica consolidarea şi reabilitarea acesteia, precum şi de eficienţa în timp a acestor lucrări. Odată acceptată această soluţie, Consiliul Judeţean Sălaj a demarat acţiunea de pregătire a documentaţiei pentru declasarea clădirii, având în vedere faptul că aceasta face parte din Patrimoniul Naţional al Monumentelor Istorice.

Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, obligaţia de a întocmi documentaţia necesară declasării clădirii şi de a o transmite Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice revine Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Sălaj. Deşi Consiliul Judeţean Sălaj a solicitat sprijinul acestei instituţii în mai multe rânduri, ultima solicitare de acest fel datând din luna august 2008, până în prezent, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Sălaj nu a iniţiat nicio acţiune în vederea declasării clădirii Centrului Militar Sălaj.

Ca urmare, dat fiind faptul că fenomenul de pierdere a stabilităţii construcţiei evolua într-un ritm accelerat, Consiliul Judeţean Sălaj a hotărât efectuarea unei alte expertize tehnice, efectuată de specialişti autorizaţi pentru intervenţii la obiective de patrimoniu, în vederea supunerii imobilului unei intervenţii de urgenţă, respectiv stabilizarea construcţiei prin sprijinirea temporară a clădirii, până la soluţionarea definitivă a situaţiei.

Între timp, Consiliul Judeţean Sălaj a demarat un proiect de anvergură, care prevede şi reabilitarea totală a clădirii în care funcţionează Centrul Militar Judeţean Sălaj şi care a fost depus, spre finanţare, la ADR NV.

CONSILIUL JUDEŢEAN SĂLAJ

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *