S-a deschis sezonul incendiilor de vegetatie uscata in Sălaj

Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a transmis o solicitare către Clubul Oamenilor de Afaceri Silvania și Uniunea Națională a Patronatului Român – filiala Sălaj
6 aprilie 2020
Incendiu la o sura in localitatea Treznea
6 aprilie 2020

S-a deschis sezonul incendiilor de vegetatie uscata in Sălaj

Fiți responsabili când igienizați terenurile!Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, gospodarii şi fermierii aleg să îşi igienizeze terenurile prin arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Aceasta este, din nefericire, cea mai întâlnită practică şi reprezintă un pericol foarte mare prin posibilitatea propagării flăcărilor la alte terenuri, păduri, la diferite construcții și sisteme din apropiere.
Doar în intervalul 03-05 aprilie 2020, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Porolissum” al județului Sălaj, a fost anunţat despre producerea a douăsprezece incendii de vegetație uscată (în localitățile Băsești, Moigrad, Var, Ciumărna, Zalău, Dolheni, Adalin, Stupini, sau zonele Valea Ciurenilor, între Cehei și Uileacu Șimleului).
Un incendiu de amploare extins și la fondul forestier, a avut loc chiar în această dimineață, la Cerișa. Flăcările scăpate de sub control au cuprins o porțiune de fond forestier formată din pini.
La fața locului au fost deplasate forțe din cadrul Gărzii Nușfalău, Secției Șimleu Silvaniei și Detașamentului Zalău. De asemenea au intervenit serviciile voluntare ale localităților Halmașd, Nușfalău, Boghiș, Sărmășag și personal al Ocolului Silvic Măgura Șimleu Silvaniei.
Intervenția a fost îngreunată de accesul dificil în zonă și de condițiile meteorologice nefavorabile (vânt puternic).
În aceste momente incendiul este localizat prevenindu-se extinderea sa, forțele implicate sunt la fața locului pentru lichidarea completă a focarelor.

Atragem cetățenilor atenția asupra prevederilor legale și anume: constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
 arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagarii focului la vecinătăţi;
 amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
„Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora” se sancţionează cu amendă de 2501 la 5000 lei, conform art. 44, pct III lit. a din Legea nr. 307 / 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare. – cpt. Lucian Jacodi purtător de cuvânt ISU Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *