Consumul de apa, legume si fructe este cel mai indicat in aceasta perioada cu temperaturi ridicate. Cel putin asta recomanda specialistii din Ministerul Sanatatii.
Potrivit unor informatii postate pe siteul Ministerului Sanatatii, pentru prevenirea incidentelor, în această perioadă cu temperaturi extreme, populatia trebuie să respecte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. În perioada de caniculă se recomanda consumul zilnic de lichide între 1,5 – 2 litri ), fără a aştepta să apară senzaţia de sete iar la un interval de 15/20 de minute este necesar consumul unui pahar de apa. De asemenea, tot in aceasata perioada caniculara medicii atrag atentia ca este important sa se consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete de genul pepenelui galben si roşu, prune, castraveţi si roşii deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina de genul cafea, ceai, cola sau de zahăr in sucurile racoritoare carbogazoase deoarece acestea sunt diuretice.
Ministerul sanatatii atrage atentia ca, pe parcursul zilelor caniculare sunt indicate duşuri calduţe iar dacă este absolut necesara expunerea la soare, între orele amiezii cei in cauza trebuie să foloseasca o ţinută adecvată de genul pălăriilor de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. In perioada caniculara este indicat evitatarea activităţilor în exterior care necesită un consum mare de energie.