Suplimentarea personalului si a numarului de ambulante in perioada de canicula

Porolissum Fest 2011
18 iulie 2011
Weekend cu incendii si deblocare de usa pentru pompierii salajeni
18 iulie 2011

Suplimentarea personalului si a numarului de ambulante in perioada de canicula

Ca urmare a avertizarilor meteorologice din ultima perioada si avand in vedere reducerea impactului negativ al temperaturilor ridicate asupra starii de sanatate a populatiei, DSP Salaj a intreprins urmatoarele masuri:

 

1. Reactivarea Planului de interventie al Serviciului judetean de ambulanta in perioadele de canicula – stabilirea
persoanelor responsabile, suplimentarea personalului si a numarului de ambulante;

2. Monitorizarea cazurilor care au necesitat interventii ca urmare a expunerii la temperaturi ridicate, inclusiv a
posibilelor decese;

3. Recomandari:

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme se recomandă populaţiei să
asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.

De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide),
fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare
15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete(pepene galben, roşu,
prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce
aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează
capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina
(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat,
aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută
adecvată:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

Este de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi trebuie
avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilităţi oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă
nu le solicită.

Recomandari pentru prevenirea aparitiei de imbolnaviri în rândul copiilor

Pentru sugari si copiii mici:

realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer.

sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in
aceasta perioada

se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita

copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode

nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu caciulita pe cap

copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele
proaspete si foarte bine spalate

mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice
corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti. Se va
evita in acelasi timp consumul de cafea sau alcool si vor avea grija sa mentina o igiena riguroasa a sanului si
evident igiena generala

la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familie care va
decide conduita terapeutica

atentie deosebita se va acorda conditiilor de igiena atat pentru copil cat si pentru mama. Copilul va fi tinut cu
hainute sau scutece curate si uscate si mama se va ingriji de igiena riguroasa a pielii acestuia. In acest sens
copilul va fi imbaiat cel putin odata pe zi, si obligatoriu seara la culcare iar in restul timpului i se va face toaleta
locala ori de cate ori este nevoie.

copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei.

Pentru copiii aflati in tabere:

se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare,

alimentele trebuie sa respecte riguros normele de igiena si sa fie proaspete.

se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor

copiii vor fi supravegheati, iar locul de joaca va fi amplasat la umbra, in afara orelor de canicula avand capul
protejat de palariute.

scaldatul, acolo unde e cazul, va fi facut sub absoluta supraveghere a insotitorului.

Recomandari pentru persoanele varstnice si cu afectiuni cronice:

creearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului

hidratare corespunzatoare cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit,
sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti

alimentatia va fi predominat din legume si fructe proaspete

se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de
pastrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile

este interzis consumul de alcool si cafea in timpul caniculei

se va evita circulatia in perioadele de varf ale caniculei, sau daca este absolut necesar se va folosi
imbracaminte usoara din materiale vegetale precum si palariuta de protectie pe cap

persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este
foarte util ca in aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare,
de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice
la conditiile existente

mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dusuri pe zi.

Recomandari pentru agentii economici:

– să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate astfel încât să protejeze sănătatea
angajaţilor.

– sectoarele de activitate economică vizate sunt cele în care salariaţii lucrează în aer liber (construcţii,
agricultură, activităţi portuare, autostrăzi) sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise aşa cum este
cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, brutării, etc.

– pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi ameliorarea condiţiilor de muncă, este recomandat ca
angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să
asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor
de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.

– pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă, câte 2-4 litri/
pers/schimb, de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.

Cu stima,

DIRECTOR EXECUTIV
Dr. LIGIA MARINCAS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *