La data de 8 august a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară, alături de cei ai Serviciului Rutier și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Atidrog Sălaj, au desfășurat activități educativ-preventive în cadrul școlilor de vară organizate la nivelul județului Sălaj.
Principalele obiective ale acestor activități au fost prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență, cunoașterea și respectarea principalelor reguli de circulație, prevenirea consumului de alcool sau substanțe interzise și impunerea unui comportament responsabil în rândul elevilor.
Polițistii au desfășurat activități interactive pe linie de prevenire a violenței fizice, a bullying-ului și de siguranță rutieră, în cadrul cărora au abordat și tema absenteismului școlar, explicându-le elevilor importanța participării acestora la cursuri.
Polițiștii sălăjeni le-au explicat elevilor noţiunea de violenţă în şcoală, formele de manifestare ale acesteia, prezentându-le modalități de rezolvare a conflictelor printr-o comunicare nonviolentă, dar și aspecte referitoare la legislația în domeniu. Astfel, elevii au înțeles că unul dintre cele mai importante drepturi pe care le avem este dreptul de a nu fi discriminați, dar totodată și responsabilitatea de a nu-i discrimina pe ceilalți.
În cadrul activităților desfășurate, polițiștii rutieri sălăjeni le-au prezentat celor mici principalele reguli de circulație specifice pietonilor și bicicliștilor, au purtat discuții cu aceștia privind importanța cunoașterii cauzelor generatoare de accidente rutiere, evitarea acestora și respectarea tuturor regulilor de circulație. Covorul rutier a reprezentat o adevărată atracție pentru copii, dovedind că și-au însușit cunoștințele despre circulația rutieră.
De asemenea, polițiștii au desfășurat o serie de jocuri interactive cu cei mici, le-au prezentat aparatura din dotare, le-au răspuns copiilor la toate întrebările referitoare la siguranța rutieră și au aprofundat, alături de aceștia, cunoștințele cu privire la educația rutieră.
În interacțiunea cu elevii, polițiștii sălăjeni și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog le-au transmis acestora, prin intermediul unor exemple adecvate categoriei de vârstă, informații utile despre consecințele și riscurile generate de consumul de substanțe interzise, informându-i cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului unor astfel de substanțe.
Elevii au manifestat interes față de temele și subiectele prezentate, ridicând problemele și dificultățile cu care se confruntă atât în relațiile colegiale, cât și în afara programului școlar, sens în care le-au fost acordate sfaturi și recomandări astfel încât sa nu fie nevoiți să se confrunte cu situații care le-ar putea pune în pericol viața. – Poliția Sălaj