Vom plati cu 10 % mai mult

Accident grav la Aghires
14 decembrie 2007
Serviciile publice comunitare isi modifica programul
17 decembrie 2007

Vom plati cu 10 % mai mult

Gaz
E.ON Gaz România confirmă faptul că începând de anul viitor preţurile gazelor naturale vor trebui să se majoreze pentru a putea asigura cantităţile de gaze naturale necesare  consumatorilor din România .Se aşteaptă majorări de circa 10 % începând din ianuarie 2008 şi de aproximativ 30 % pentru întreg anul 2008…

Ca urmare a creşterii preţurilor gazelor naturale din import, preţul final al gazelor la consumatori va trebui să se majoreze cu circa 10 % începând din luna ianuarie 2008. O majorare de aproximativ 30 % este de aşteptat pentru întreg anul 2008”, a declarat Dr. Achim Saul, Preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România, cu privire la subiectul majorării  preţurilor gazelor naturale prevăzute pentru anul 2008.

“Consumatorii din România sunt aprovizionaţi cu gaze naturale din producţia internă (aproximativ 60%) şi cu gaze naturale importate (aproximativ 40%). Preţul gazelor naturale comercializate pe pieţele internaţionale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a preţului, de preţul petrolului comercializat pe pieţele internaţionale. În ultimele luni, preţul petrolului pe pieţele internaţionale şi-a continuat tendinţa ascendentă. Preţul gazelor naturale urmează aceeaşi tendinţă ascendentă. Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2008 preţurile gazelor naturale de import vor creşte şi pentru România cu aproape 20%, iar până la sfârşitul anului 2008 se aşteaptă creşteri de aproximativ  60 %, dacă preţul petrolului îşi menţine acelaşi nivel ridicat”, a adăugat  Dr. Achim Saul.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România a mai explicat că „de regulă, modificările preţului de achiziţie al gazelor naturale, fie că e vorba de creşteri sau scăderi, şi indiferent de originea gazelor naturale, se reflectă în preţul gazelor naturale pentru consumatorii din România. Prin urmare, evoluţiile de pe pieţele internaţionale din ultima perioadă vor avea, din păcate, un impact şi asupra preţurilor gazelor naturale pentru consumatorii din România”.

În cazul în care preţul gazelor naturale pentru consumatori nu va fi majorat astfel încât să reflecte creşterea costurilor de achiziţie a gazelor naturale începând de la 1 ianuarie 2008, Dr. Saul avertizează că „va fi serios afectată capacitatea noastră de a asigura cantităţile necesare de gaze naturale pentru  consumatori, deoarece nu vom mai putea achiziţiona gaze naturale de pe pieţele internaţionale. Nimeni nu poate vinde gaze naturale la un preţ de vânzare inferior preţului de achiziţie al acestora. În consecinţă, este posibil ca furnizarea către unii consumatori să trebuiască să fie redusă sau sistată chiar şi în zile friguroase, din cauza faptului că nu vor fi cantităţi de gaze naturale suficiente pe piaţa românească”.

“Din preţul total, pe care consumatorul trebuie să îl plătească, companiei E.ON Gaz România îi revin aproximativ 4% pentru serviciile de furnizare. Restul de 96% constituie costuri externe, şi anume, în principal costuri de achiziţie a gazelor naturale, pe care noi nu le putem influenţa. Dacă nu obţine majorarea necesară a preţului la consumatori, E.ON Gaz România are două opţiuni: a) să se confrunte în scurt timp cu probleme financiare foarte grave, deoarece marja noastră reglementată de 4% nu ne permite să acoperim noi creşterile de preţ de 10 – 30 % sau b) să reducem importurile de gaze naturale. Aducerea companiei în dificultăţi financiare grave nu constituie o alternativă, deoarece acest lucru ar însemna ca celor 1,3 milioane de consumatori, în principal consumatori casnici, să nu li se mai poată furniza în curând cu gaze naturale. Astfel, vom fi obligaţi să reducem importurile. Acest lucru, însă, va duce la un deficit de gaze naturale, în special în iarna anului 2008 şi la imposibilitatea de a mai asigura consumatorilor cantităţile necesare de gaze naturale”, a concluzionat Dr. Saul.

Departamentul pentru Relaţii Publice şi Comunicare
E.ON Gaz România S.A.

Oana Trandafir, purtator de cuvant 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *