Vor plati energie nu volumul de gaze

Preturile si tarifele la gaze
3 iulie 2008
Reglementari noi
Noi reglementari
3 iulie 2008

Vor plati energie nu volumul de gaze

Facturare gazE.ON Gaz România trece la facturarea gazelor naturale în unităţi de energie Începând cu 1 iulie a.c., E.ON Gaz România trece la facturarea gazelor naturale consumate în unităţi de energie, sistem implementat deja în majoritatea ţărilor europene. Schimbarea constă în trecerea de la facturarea în funcţie de volumul gazelor naturale consumate (lei/1000 mc), la facturarea în funcţie de conţinutul de energie, facturarea find facută în lei/MWh.

Conţinutul de energie al gazelor naturale este determinat de puterea calorifică a acestora, adică cantitatea de căldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale şi este exprimată în kWh/mc.  

Cantitatea de căldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale poate varia în funcţie de compoziţia chimică a gazelor naturale, aceasta din urmă fiind determinată la rândul ei de sursa de provenienţă a gazelor (câmpul de extracţie).

Calculul energiei consumate se realizează prin înmulţirea volumului de gaze naturale consumate într-o anumită perioadă de timp cu puterea calorifică superioară a acestora şi cu un preţ unitar exprimat în lei/MWh.  

1. Cantitatea de energie consumată este determinată prin formula:

E = V x PCs

Unde:

E – energia gazelor naturale consumate [kWh]

V – volumul măsurat în condiţii de referinta [mc]

PCs – puterea calorifică superioară [kWh/mc] determinata conform reglementarilor in vigoare

1 MWh = 1000 kWh

Volumul gazelor naturale consumate va fi determinat ca şi pâna în prezent pe baza citirii contoarelor de gaz existente care vor rămâne în funcţiune.  

Determinarea puterii calorifice a gazelor naturale se face conform regulamentului în vigoare emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).  

Valorile determinate ale puterii calorifice a gazelor naturale, pentru fiecare punct de intrare a gazelor în sistemul de distribuţie, sunt comunicate furnizorului de gaze naturale de către operatorul de transport/operatorul de distribuţie a gazelor naturale.  

Astfel, E.ON Gaz România are o imagine clară asupra puterii calorifice superioare a gazelor livrate consumatorului final, facturarea gazelor naturale fiind realizată în baza informaţiilor referitoare la puterea calorifică a gazelor naturale, comunicate de către operatorul de transport/operatorul de distribuţie.

2. Contravaloarea consumului de energie se calculează aplicând la cantitatea de energie consumată preţul final reglementat de ANRE astfel;

Energia consumată [MWh] x Preţul final reglementat de ANRE [lei/MWh]

Noul sistem de facturare este echitabil pentru toţi consumatorii de gaze naturale care astfel vor plăti ceea ce-i interesează: energia consumată şi nu volumul de gaze.
 

Purtător de cuvânt Franciska Zsigmond

Departament Relaţii Publice şi Comunicare

E.ON Gaz România SA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *