ZIUA DIABETULUI – Dr. Zaharie Daniela Gabriela

Depistat în trafic, în timp ce conducea sub influența băuturilor alcoolice
14 noiembrie 2023
Redobândirea certificatului de înmatriculare, duplicatul și înlocuirea Cărții de Identitate a vehiculului se pot face la RAR doar cu programare!
14 noiembrie 2023

ZIUA DIABETULUI – Dr. Zaharie Daniela Gabriela

Ziua Mondială a Diabetului, marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată în anul 1991 de Federația Internațională de Diabet (IDF) cu scopul promovării importanței unei acțiuni coordonate și concentrate pentru abordarea diabetului ca problemă globală de sănătate.

🩸Diabetul este o problemă majoră de sanătate publică având în vedere că este o boală cerebro-cardio-reno-vasculară. Monitorizarea glicemică anuală este obligatorie pentru populația generală anuală din cauza faptului că incidența prediabetului si a diabetului este într-o continuă creștere.

🩺Pentru prevenția acestor tulburări metabolice este esențială munca în echipă, rolul cel mai important avându-l medicul de familie.

Unul dintre factorii cei mai importanți care contribuie la creșterea incidenței prediabetului și diabetului zaharat tip II este creșterea alarmantă a numărului de persoane supraponderale și obeze. În prevenția supraponderabilității și a obezității este esențială păstrarea unui stil de viață sănătos cu referire la fiecare dintre componentele sale: alimentație sănătoasă, activitate fizică zilnică, programul de somn, abandonarea fumatului, evitarea stresului psiho-social.

🏥Cea mai importantă componentă și cu efect imediat asupra greutății corporale este alimentația sănătoasă, cu evitarea consumului de excesiv de dulciuri, alimente bogate în kilocalorii, cu evitarea consumului de alcool și o hidratare corespunzătoare.

Dr. Zaharie Daniela Gabriela, medic primar în specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *