OLÁH Ștefan, un maestru al sportului perseverent

Gabriela Rus sportiva lunii iulie 2023 la sala Dracula Gym
13 iulie 2023
Marți 15.08.2023 sala Dracula Gym va fi deschisa între orele 16:00 – 21:00
15 august 2023

OLÁH Ștefan, un maestru al sportului perseverent

Motto: „Victoria aparține celui perseverent”.
Napoleon I Bonaparte (1769-1821), împărat al Franței

Șimleuanul OLÁH Ștefan este un cunoscut și iscusit tehnician electronist, care „merge” pe 76 de ani. La această vârstă venerabilă, merge și la concursuri sportive (!?). Este un sportiv de performanță, pe cât de apreciat, pe-atât de perseverent, fiind maestru al sportului din anul 1976, primul din județul Sălaj!! Practică radio orientarea (vechile denumiri: radiogoniometrie, radiogoniometrie de amator, radiogoniometrie operativă sau „vânătoare de vulpi”) de peste 54 de ani (!), concomitent cu cea de radioamator autorizat (indicativ de apel: YO5 BST). Are legături radio bilaterale cu peste 150 de țări de pe toate continentele și este membru al Clubului Radioamatorilor de Performanță din România (YODX CLUB).
Domnul Oláh Ștefan a condus Cercul de Radio-Telecomunicații de la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei timp de 13 ani, obținând zeci de premii interjudețene și naționale cu elevii săi. Iar domnia sa este dublu vicecampion european și deține 20 titluri de campion național al României, precum și cinci titluri de campion al Ungariei. Are șase medalii la Cupa României și a fost de șase ori declarat primul sportiv al județului Sălaj (anii 1972 – 1977). De asemenea, panoplia lui sportivă cuprinde: 47 medalii de aur, 43 medalii de argint și 38 medalii de bronz, însoție de diplomele aferente, toate câștigate în competițiile naționale și internaționale!
Da, seniorul Oláh Ștefan participă neîncetat, cu multă tenacitate, la concursuri și campionate sportive. Ca dovadă, în anul acesta (până acum) a fost prezent la șase întreceri sportive, obținând rezultate bune și foarte bune. Iată-le:

 • 5-7 mai 2023 – Concursul Regional „Cupa Decebal”, la Deva (județul Hunedoara), locul I, categoria M 60 – 3,5 MHz și 1,44 MHz (cumulat);
 • 25-28 mai 2023 – Competiția Internațională „Constantin Brâncuși”, ediția a XXV-a, la Târgu Jiu, locul III, categoria M 60 – SPRINT;
 • 18 iunie 2023 – „Puskás Kupán”, ediția a XIX-a la Pákozd (Ungaria, aproape de Budapesta), locul III, categoria F 70 – 3,5 MHz și 1,44 MHz (cumulat);
 • 14-16 iulie 2023 – „Festivalul Orientării”, la Sânnicolau de Munte (județul Bihor), locul I, categoria M 70;
 • 22 iulie 2023 – „Campionatele Naționale de Radio Orientare”, la Oravița (județul Caraș-Severin), locul I, categoria M 60 – 3,5 MHz și locul I, categoria M 60 – SPRINT;
 • 23 iulie 2023, Concursul Interjudețean de Radio Orientare „Cupa Valea Carașului”, la Oravița (județul Caraș-Severin), locul I, categoria M 60 – 3,5 MHz și locul I, categoria M 60 – SPRINT.
  Ca un paradox, Oláh Ștefan reprezintă orașul Șimleu Silvaniei și județul Sălaj la toate întrecerile sportive, dar este legitimat la Clubul „Sky Lark” din localitatea Medieșu Aurit, județul Satu Mare (?!). În acest context, semnalez, din nou, faptul că nu s-a găsit nicio posibilitate la nivelul orașului Șimleu Silvaniei, al municipiului Zalău și al județului Sălaj pentru înființarea unui astfel de club sportiv unde copiii, elevii și tinerii să practice radio orientarea, o activitate eminamente sportivă, cu antrenamente și întreceri într-un cadru natural minunat, PĂDUREA, locul ideal de menținere a sănătății, prin dezvoltarea și consolidarea calităților fizice și intelectuale. Acestea, îmbinate cu goniometria, harta topografică și orientarea în teren, se vor concretiza, atât prin necesitatea practicanților de a participa la diferite competiții și campionate sportive, cât și prin dorința lor de autodepășire și de obținere a unor victorii notabile.
  În această circumstanță, fac un apel și la dl. av. Cristian-Mihai Lazăr – primarul orașului Șimleu Silvaniei, pentru înființarea unui club de radio orientare în urbea de la poalele Măgurii, întrucât domnia sa iubește și practică sportul. A fost un bun sportiv de performanță, ridicător-coordonator al echipelor de volei șimleuane în campionatele școlare, Campionatul Național de Volei Juniori și Divizia Națională de Volei Seniori A2 (!). Oláh Ștefan, cu buna sa experiență de instructor de radioamatorism, dorește să reia activitatea de pregătire a copiilor și tinerilor și, mai ales, să concureze la diferite competiții sportive sub titulatura acestui club sportiv șimleuan. În perioada 26 august – 3 septembrie 2023, el va concura la Campionatul Mondial de Radio Orientare, care se va desfășura în orașul Liberec, Republica Cehă, plătindu-și participarea din bani proprii (!?). Și-a propus un obiectiv de invidiat: prezența pe podiumul de premiere!! Cei care-l cunosc, iubitori ai sportului și, cu precădere, ai radio orientării pot să-l susțină financiar.
  Mult succes, Oláh Ștefan!
  Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR,
  Publicist, Șimleu Silvaniei

1 Comment

 1. Oculax spune:

  Este cu adevărat impresionant să descoperim povestea extraordinară a lui OLÁH Ștefan, un adevărat maestru al sportului, care la 76 de ani continuă să practice cu pasiune și tenacitate radio orientarea. Realizările sale remarcabile și faptul că participă în continuare la competiții sportive demonstrează că vârsta nu este un obstacol pentru a-ți urma pasiunea. Așa cum își dorește înființarea unui club de radio orientare în orașul Șimleu Silvaniei, să sperăm că primarul va răspunde apelului și că OLÁH Ștefan va continua să inspire și să susțină tinerele generații să practice acest sport minunat. Mult succes și să urmărească cu bucurie podiumul de premiere la Campionatul Mondial de Radio Orientare din Republica Cehă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *