Proiectul Ziua Mondială a Apei 2020 continuă

Decesul 45 si 46 al unor persoane infectate cu noul coronavirus
30 martie 2020
Al 47-lea deces al unei persoane infectate cu noul coronavirus
30 martie 2020

Proiectul Ziua Mondială a Apei 2020 continuă

Ora PĂMÂNTULUI, sărbătorită împreună prin activități ACASĂ

Chiar dacă, în acest an, Ziua Mondială a Apei și Ora Pământului au fost sub incidența distanțării sociale, Administrațiile Bazinale de Apă Someș-Tisa, Crișuri, Argeș-Vedea, Siret și Prut au găsit o formă accesibilă publicului larg de a marca aceste evenimente, de acasă, prin activități educative și recreative.

Sâmbătă seara, timp de o oră, s-au stins luminile în toată lumea. În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, pe tot globul se sărbătorește Ora Pământului, cel mai mare eveniment de mediu din istorie. Peste 180 de ţări şi teritorii s-au reunit şi anul acesta pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice şi pierderii biodiversităţii, dar şi pentru a inspira oameni, comunităţi, companii, guverne să acţioneze pentru a stopa declinul.

Inițiatorii proiectului Ziua Mondială a Apei 2020, cele cinci administrații bazinale de apă, au lansat pe pagina de Facebook a proiectului provocarea de a stinge luminile timp de o oră, în intervalul 20:30-21:30.

Provocarea a fost lansată de Luca, un ecologist convins din Cluj-Napoca, în vârstă de 9 ani, care, printr-un clip video, a îndemnat tinerii să stingă luminile și apoi să trimită fotografii sau clipuri pe această temă. Mai mulți tineri din țară s-au alăturat proiectului și au răspuns provocării, arătând că le pasă. Primul care a răspuns provocării a fost Vlad, printr-un clip video, în care ne citește, la lumina lumânărilor, povestea râului Argeș.  Surorile Mara și Ilinca, din Oradea, au creat ”căsuța poveștilor” de unde, la lumina unei lanterne cu acumulator solar, au adus la viață povestea celor trei Crișuri. Din provocare nu au lipsit nici râurile din Moldova, astfel că, Teodora, o povestitoare talentată din Bacău, ne-a prezentat legenda râului Siret, citită tot la lumina lumânărilor.

Provocarea rămâne valabilă pe pagina de Facebook a proiectului Ziua Mondială a Apei 2020, unde puteți găsi informații practice și educative dedicate în mod special protecției apelor. Până în prezent, proiectul, lansat în data de 16 martie 2020, are aproape 20.000 de vizualizări și 500 de aprecieri ale paginii din toată țara. Activitățile se adresează preșcolarilor, elevilor, studenților, cadrelor didactice, precum și părinților.

”Ora Pământului” a fost organizată pentru prima dată de WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007. Atunci, mai mult de 2.2 milioane de oameni și 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. În ţara noastră, Ora Pământului se sărbătorește din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni.

Proiectul Ziua Mondială a Apei 2020 continuă. Specialiștii instituției noastre sunt conectați cu partenerii din întreaga țară și cu publicul larg.

Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *