Romanii au un nou sistem electoral: vom vota oameni, nu liste

Radu Capilnasiu
Punct de vedere
29 februarie 2008
Alegerile locale ar putea avea loc pe 1 iunie
6 martie 2008

Romanii au un nou sistem electoral: vom vota oameni, nu liste

 Romanii au un nou sistem electoral: vom vota oameni, nu liste    Dupa luni intregi de scandal, presiuni si tensiuni, avem in sfarsit un nou sistem electoral, chiar daca nu este cel mult visat de Traian Basescu, cu doua scrutinuri. Plenul Camerei Deputatilor a votat proiectul de lege privind votul uninominal cu 231 de voturi "PENTRU" si 11 "IMPOTRIVA", din totalul de 260 VOTURI EXPRIMATE.
Camera Deputatilor este camera decizionala in cazul acestei legi.
    Ultimul pas pentru trecerea la sistemul de vot uninominal, cu un singur tur de scrutin, este promulgar…

…ea legii de catre presedintele Traian Basescu.
    Totusi, un anumit hop ar mai putea aparea pana la momentul promulgarii legii, in conditiile in care un anumit grup parlamentar ar putea decide sa depuna o contestatie la Curtea Constitutionala. Pana in acest moment, numai PRM a anuntat ca are in vedere depunerea unei contestatii. De asemenea, PNL, UDMR, PC si PRM sustin ca alegerea sefilor Consiliilor Judetene prin vot uninominal ar putea fi neconstitutionala, in ciuda faptului ca majoritatea dintre acestia au votat respectivul amendament.
    Deputatii au dezbatut si au votat, marti, varianta de uninominal care a fost adoptata cu larga majoritate si in Comisia de Cod Electoral, si care prevede votul intr-un singur tur de scrutin.
    La acest proiect a fost propus si aprobat un amendament important: si presedintii Consiliilor Judetene vor fi alesi tot prin vot uninominal.
    Deputatii au acceptat ca delimitarea colegiilor sa se faca de catre o comisie parlamentara si sa fie adoptata prin Hotarare de Guvern, la 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii.
    Fiecare partid va propune cate un singur candidat intr-un colegiu, iar cel care va obtine 50% plus 1 din voturi va deveni parlamentar. Daca nimeni nu obtine acest rezultat, voturile vor fi repartizate proportional la nivel national, partidelor.
    Vor intra in Parlament atat formatiunile care depasesc pragul electoral de 5 procente, cat si cele care castiga in sase colegii de deputati si in cinci de senatori.

Ce spun politicienii
    Clasa politica a parut ca si-a unit fortele pentru adoptarea uninominalului. Reprezentantii tuturor partidelor politice parlamentare au cazut de acord ca este timpul sa trecem la un nou sistem electoral.
    Potrivit presedintelui PSD, Mircea Geoana, a apreciat ca adoptarea Legii votului uninominal este un "miracol" si ca acest tip de scrutin va revolutiona sistemul politic din Romania.
    "Miracolul s-a produs. Este un vot care va schimba in mod dramatic sistemul politic si modul in care va functiona cel mai mare partid politic din Romania. Cred ca este o victorie a cetatenilor Romaniei care au reusit sa transmita un mesaj de nemultumire la adresa Parlamentului tarii", a spus Geoana.

    Victor Ponta, deputat PSD, a declarat imediat dupa adoptarea legii in Camera Deputatilor: "Era timpul, e bine pentru onoarea noastra".

    Alin Teodorescu, tot din partea PSD, a spus: "Din punctul de vedere al Parlamentului, legea a trecut, in 30 de zile Curtea Constitutionala trebuie sa se pronunte".

    Lucian Bolcas, vicepresedinte PRM, a declarat, la randul sau: "Este bine sa fie verificata legea si de Curtea Constitutionala…Este o lege de natura sa schimbe viata politica romaneasca si mecanismul democratic".

    Daniela Popa, presedinte al Partidului Conservator, a spus: "A fost un consens politic…Din 22 decembrie 1998, noi (PC -n.r.) am avut primul proiect de lege pentru votul uninominal, precum si primul proiect din aceasta legislatura. Chiar daca nu e solutia noastra, important este ca legea a fost adoptata".

    Bogdan Olteanu, presedintele liberal al Camerei Deputatilor, a declarat: "Am reusit, nu a fost usor… Parlamentul a aratat ca stie sa auda, sa vada ca exista o asteptare sociala clara si ma bucur ca am reactionat noi si ca nu a fost nevoie de un gest de forta al Guvernului, sper sa nu se mai caute chitibusuri… PNL s-a abtinut la propunerea de votare prin uninominal a presedintilor de Consilii Judetene. Eu personal m-am abtinut…Fara indoiala, vom avea uninominal in toamna".

    Totodata, Olteanu si-a exprimat speranta ca politicienii nu vor mai apela la "chitibusuri" constitutionale pentru a bloca Legea votului uninominal si a sustinut ca, in cazul in care totusi actul normativ va fi atacat la CCR, Executivul ar putea recurge la ordonanta de urgenta.
    "E o asteptare sociala clara pentru votul uninominal. Parlamentul a inteles-o astazi si ma bucur ca am stiut sa reactionam. N-a mai fost nevoie de un gen de forta a Guvernului asa cum a fost in noiembrie, n-a mai fost nevoie de presiuni din exterior. Parlamentul a inteles si de data asta si-a facut treaba", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

    Crin Antonescu, vicepresedinte al PNL, a comentat, la randul sau: "Adoptarea acestei legi este un pas important, dar nu suficient, nu decisiv pentru reformarea clasei politice…Sper ca nu alunec in tabara celor care vor sa discrediteze sistemul politic…Dupa aproape 20 de ani intr-un sistem electoral, era necesar sa tragem concluzii si sa amelioram calitatea Parlamentului si a partidelor politice…Nu legile fac sistemul electoral, nu cele scrise pe hartie, ci oamenii, in carne si oase…Trebuie sa fim constienti de pericolele unei asemenea formule, pentru ca niciun sistem nu este perfect".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *