Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, anunță apariția lucrării dedicate unei personalități de seamă a județului Sălaj: volumul „Emil Lobonțiu (1893-1970). Viața, opera scrisă și activitatea politică”, avându-l ca autor pe istoricul Marin Pop.
Lucrarea aduce în prim-plan contribuțiile lui Emil Lobonțiu, o figură importantă pentru cultura și istoria sălăjeană, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul educației, geologiei și politicii interbelice.
Doctor în geologie și profesor respectat la Liceul „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei și la Institutul Politehnic din Timișoara, Emil Lobonțiu a avut o carieră academică impresionantă, completată de o activitate politică de impact.
În anul 1922, alături de generalul Traian Moșoiu, a înființat organizația P.N.L. Sălaj și a fost ales deputat în Parlamentul României, reprezentând circumscripția electorală Tășnad, care făcea parte din județul Sălaj la acea vreme. De-a lungul carierei sale, a deținut funcții de prestigiu, precum cea de chestor al Adunării Deputaților și, în 1936, vicepreședinte al Parlamentului României. A fost de asemenea prefect al județelor Bihor și Sălaj, precum și primar al orașului Șimleu Silvaniei.
Pe lângă cariera politică, Emil Lobonțiu s-a remarcat și prin activitatea sa jurnalistică. Fondator al ziarelor sălăjene „Plugarul” și „Plugul”, el a publicat zeci de articole prin care a reușit să surprindă esența frumuseților naturale și a tradițiilor sălăjene. În cuvinte pline de emoție, el descrie regiunea cu o sensibilitate unică:
„Minunat pământ mai este Sălajul nostru. Colinele sale zâmbitoare, văile largi și prietenoase, pădurile-i lipsite de nota sălbatecului. Preste tot are imprimat caracterul blândeței. N-avem cascade nici torente, dar din jurul izvoarelor ni-se ridică cântece de paseri… n-avem munți cu piscuri cari se pierd în nori, dealurile noastre însă sunt pline de legende, credințe și poezie. Ca și pământul, așa și oamenii. Locuitorii pașnici ai acestei bucăți de pământ, au în firea lor ceva specific. Asemânați pe sălăjan cu bihoreanul închis, cu dobâcanul când prea credul când prea neîncrezător, cu „mocanul” șiret, sătmăreanul sfătos și atotștiutor, cu câmpeanul svârlit, sau cu chioreanul lăudăros, și îndată veți afla, că sălăjanul are un caracter deosebit, cu un substrat de nobleță, eleganță și bunătate în gândire, în port, în gesturi, în vorbă” – Emil Lobonțiu, „Un străvechi leagăn al culturei”.
Volumul semnat de Marin Pop este o invitație la redescoperirea unei personalități care a marcat istoria județului Sălaj. Lucrarea oferă o incursiune în viața și opera lui Emil Lobonțiu, punând în lumină și aspectele mai puțin cunoscute ale activității sale, dar și contribuția sa la patrimoniul cultural și istoric al regiunii.
Cartea „Emil Lobonțiu (1893-1970). Viața, opera scrisă și activitatea politică” este disponibilă pentru achiziționare la sediul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău