Carte de geometrie apărută la Editura „Caiete Silvane”

Hai la singurul festival internațional open-air de rock melodic din sud-estul Europei! Este mai aproape de tine decât crezi!
27 mai 2024
Vernisajul expoziției foto-documentare „Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan”
30 mai 2024

Carte de geometrie apărută la Editura „Caiete Silvane”

La Editura „Caiete Silvane”, în colecția „Didactica”, a apărut ediția a II-a, revizuită și adăugită, a volumului semnat de Varga Lajos, „A merőlegességi relációval kapcsolatos rövid dolgozat. Szórakoztató síkmértan az unatkozók számára” („Scurtă lucrare în legătură cu relaţia de perpendicularitate. Geometrie plană distractivă pentru cei care se plictisesc”).

„Prezenta lucrare conţine rezultatul unui studiu cu privire la legătură dintre relaţiile de perpendicularitate şi de paralelism în geometria absolută, bazată pe grupele de axiome: I) de incidenţă; II) de ordine; III) de congruenţă şi IV) de continuitate ale sistemului de axiome al lui David Hilbert. Este surprinzător că lucrările apărute în legătură cu relaţia de paralelism «depăşesc volumul unei biblioteci», iar despre relaţia de perpendicularitate numărul lucrărilor este neglijabil”, a precizat autorul.

Profesorul de matematică Varga Lajos s-a născut la 24 decembrie 1936 în localitatea Camăr, județul Sălaj. Este absolvent al Liceului Teoretic din Zalău (1954) și al Universității „Bolyai” din Cluj (1958), având specialitate matematică-fizică. După absolvirea studiilor universitare, a primit un post didactic la Liceul Teoretic din Șimleu Silvaniei (în prezent Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”),  unde a lucrat până la pensionare, la 1 iulie 1999. Între anii 1962-1967 a ocupat funcția de inspector școlar.

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

www.caietesilvane.ro

www.edituracaietesilvane.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *