Vernisajul expoziției foto-documentare „Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan”

Carte de geometrie apărută la Editura „Caiete Silvane”
30 mai 2024
Un nou volum de versuri semnat de Thököly Vajk – „A belső szoba”
31 mai 2024

Vernisajul expoziției foto-documentare „Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Sălaj, vă invită la vernisajul expoziției foto-documentare Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan”. Evenimentul va avea loc marți, 4 iunie 2024, începând cu ora 10,00, la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin.

Expoziția foto-documentară „Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan” aduce în prim-plan un capitol dureros și mai puțin cunoscut din istoria recentă a României – deportările în Bărăgan, cunoscute sub numele de „Rusaliile Negre”. Prin intermediul fotografiilor documentare și a materialelor de arhivă, vizitatorii vor putea să înțeleagă mai bine suferințele și dificultățile îndurate de cei deportați, oferind o perspectivă emoționantă asupra acestor evenimente tragice.

„Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan” reprezintă un omagiu adus victimelor deportărilor și o inițiativă de a păstra vie memoria acestora pentru generațiile viitoare. Expoziţia aparține Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică. Realizator: Romulus Rusan, în colaborare cu Ioana Boca, Virginia Ion, Angela Bilcea, Andreea Cârstea. Expoziţia face parte din proiectul „MEMORIA DEPORTĂRILOR din ROMÂNIA”, susţinut prin programul EUROPA PENTRU CETĂŢENI. MEMORIA ACTIVĂ A EUROPEI al COMISIEI EUROPENE.

La vernisaj vor participa elevi de la școlile din Marca, Valcău de Jos și Pericei, oferindu-le tinerilor oportunitatea de a se conecta cu istoria națională și de a învăța lecții importante despre reziliență și speranță.

Vă așteptăm să ne fiți alături la acest eveniment deosebit, pentru a descoperi împreună un fragment important din istoria noastră.

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *