CUNOASTE ȘI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL

Lectura publica Ruxandra Cesereanu
15 aprilie 2015
Festivalul Primavara Poeziei – A Költészet Tavasza, ediţia a XV-a
18 aprilie 2015

CUNOASTE ȘI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL

”Cunoaște și protejează patrimoniul cultural național” se intituleză proiectul educațional, în cadrul căruia Inspectoratul Județean

de Poliție Sălaj în parteneriat cu Fundația Collegium XXI, au desfășurat mai multe activități.

 

Acest proiect s-a desfășurat în cadrul programului Școala astfel: ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” iar unitatea de învățământ unde a avut loc este  Școala Gimnazială  Gheorghe Lazăr, din municipiul Zalău.

Obiectivul urmărit prin acest proiect a fost de a încuraja tinerii să raporteze cazurile de trafic ilicit de bunuri culturale mobile, de a-i  informa cu privire la  importanța protejării patrimoniul cultural național și a valorilor ce ne definesc ca stat, precum și de a crește gradul de sensibilizare și conștientizare a acestora  cu privire la prejudiciile grave pe care le produce traficul ilicit cu bunuri culturale mobile.

Prin acest proiect s-a oferit tinerilor informații privind tezaurul cultural național mobil și s-a accentuat importanța implicării fiecăruia dintre noi în procesul de apărare a integrității valorilor culturale naționale.

Totodată, au fost prezentate noțiuni teoretice privind protejarea patrimoniului cultural, s-au purtat discuții cu privire la bunurile cu valoare istorică, arheologică și documentară, cele cu valoare artistică, bunurile de importanță științifică, etc., elemente de patrimoniu material prin care se evidențiază identitatea poporului român.

De asemenea, s-a discutat despre măsurile concrete care pot fi întreprinse de societate pentru a proteja patrimoniul cultural național mobil, precum și despre factorii educaționali care pot contribui la înțelegerea apartenenței la neam a fiecărui individ și la consolidarea conștiinței morale individuale, astfel încât fiecare membru al societății să se simtă dator să protejeze bunurile culturale care aparțin tezaurului național.

La acțiune au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, iar împreună cu aceștia, elevii participanți au vizitat în aceeași zi Muzeul Național de Istorie și Artă, din Zalău.

La finalul acțiunii, elevii au fost premiați pentru implicarea în cadrul proiectului. Aceștia au primit diplome și premii.

Muzeul Național de Istorie și Artă din Zalău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *