Jazz la Centru Lucian Ban & Alex Harding: Dark blue

Un nou supliment al revistei Caiete Silvane: Lucian Perța – 70
23 noiembrie 2023
Lansarea cărții, “CU LOGANUL ÎN SIBERIA ȘI ASIA CENTRALĂ”
28 noiembrie 2023

Jazz la Centru Lucian Ban & Alex Harding: Dark blue

Lucian Ban & Alex Harding: Dark blue, marți, 28 noiembrie 2023, ora 19, la Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Preț bilet: 10 lei. Elevii beneficiază de intrare gratuită.

Saxofonistul american Alex Harding, considerat drept unul cei mai importanți saxofoniști bariton în jazz-ul contemporan, celebrează lansarea celui mai recent album DARK BLUE împreună cu pianistul new yorkez de origine română Lucian Ban. La peste două decenii de la prima lor apariție discografică, Somethin’ Holy (cimp records, 2001), ce avea să lanseze cariera americană a pianistului român și extraordinarul parteneriat muzical între cei doi muzicieni, DARK BLUE prezintă un amalgam unic de compoziții și improvizații inspirate de tradițiile jazz-ului, blues-ului și muzicii europene de cameră, un album ce ilustrează direcția jazz-ului în secolul XXI.

Cu un sound extrem de personal ancorat în blues și în jazz-ul free de avangardă, Alex Harding colaborează cu o serie de muzicieni și grupuri de prim rang în jazz precum: Sun Ra Arkestra, Julius Hemphill, Abdullah Ibrahim, Lester Bowie, David Murray, Defunkt, Clark Terry, etc. În același timp Dl. Harding apare pe înregistrări și concerte cu legende precum Aretha Franklin, Bjork, David Lee Roth sau în musicalul Fela pe Broadway.

De la blues-uri avangardiste la balade free ce aduc aminte de un Archie Shepp cântând cu Sun Ra, de la improvizații spontane la piese originale, DARK BLUE prezintă un duet aflat la maturitatea artistică, doi vechi colaboratori ce conversează în limbajul jazz-ului modern. Celebrul tubist si saxofonist Howard Johnson scriind pe coperta noului album descrie astfel chimia muzicală între cei doi muzicieni: „Lucian și Alex și-au dezvoltat meșteșugul de-a lungul a ani de concerte și colaborări. Acum au devenit o singură voce când vor și în continuare reușesc să se completeze unul pe altul când doresc”.

Alex Harding colaborează cu pianistul de origine română Lucian Ban de peste două decenii, odată cu mutarea acestuia la New York la sfârșitul anilor `90, formând mai multe proiecte împreună, editând o serie de albume sub nume propriu, și susținând sute de concerte de ambele părți ale Atlanticului. Grupuri precum Lumination Ensemble, Lucian Ban & Alex Harding Quintet, Tuba Project sau duetul Somethin’ Holy s-au bucurat de elogiile presei de specialitate și ale publicului. În 2003, Quintetul lor cu invitatul special, legendarul baterist Barry Altschul câștiga premiul „Best Show of The Year” din partea ziarului All About Jazz NYC alături de concerte cu Joe Lovano și Cecil Taylor. În 2006, Alex Harding și Lucian Ban fondează TUBA PROJECT, un grup construit în jurul mareului tubist de jazz Bob Stewart, iar în 2009 Alex Harding este prezent pe albumul „The Romanian-American Jazz Suite” condus de Sam Newsome și Lucian Ban.

Concertul face parte din seria de evenimente organizate de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în cinstea Zilei Naționale a României. Biletele pot fi achiziționate de la sediul instituției, în timpul programului de lucru.

www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *