Lansare de carte Gheorghe Glodeanu: „Scriitori, cărți, muze. Ipostaze ale discursului amoros în literatura română”

Cea de-a 14-a ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane”
19 martie 2022
O carte utilă mai ales elevilor de liceu: „Arca poeziei. 50 de poeți străini în selecția lui Viorel Mureșan”
19 martie 2022

Lansare de carte Gheorghe Glodeanu: „Scriitori, cărți, muze. Ipostaze ale discursului amoros în literatura română”

În cadrul Zilelor revistei „Caiete Silvane”, vineri, 25 martie 2022, între orele 16-18, în sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj va avea loc lansarea volumului „Scriitori, cărți, muze. Ipostaze ale discursului amoros în literatura română” de Gheorghe Glodeanu, carte apărută la Editura „Ecou Transilvan”.

Din cele mai vechi timpuri, în procesul anevoios al creației, oamenii de artă (poeți, prozatori, pictori, sculptori, muzicieni etc.) au implorat ajutorul muzelor. Rolul lor era deosebit de important, deoarece ele declanșau mecanismul complex și dificil al inspirației. Spre deosebire de antici, artiștii moderni nu își mai caută muzele în mitologie, ci în contemporaneitate. De aici apariția câtorva faimoase povești de dragoste, care au generat o serie de opere nemuritoare, în măsură să învingă vitregiile timpului. Lucrarea de față își propune să analizeze o serie de povești de dragoste celebre din literatura română, de la cunoscuta poveste de dragoste dintre Eminescu și Veronica Micle, până la iubirea târzie, dar la fel de vie (deși mai puțin romantică) a lui Emil Cioran pentru mult mai tânăra Friedgard Thoma. Pasiunea trăită de autorul Silogismelor amărăciunii vine să demonstreze faptul că sentimentele nu țin cont de numărul anilor și că omul rămâne o ființă sensibilă și simțitoare chiar și la senectute. Pe parcursul investigației, ne-a interesat în ce măsură iubirea a marcat destinul unor mari creatori. Mai mult, am urmărit maniera în care iubirea se transformă (sau nu) în subiect literar, stimulând inspirația creatoare. Adică felul în care evenimentul real se transfigurează în opera de ficțiune.
Studiul de față reprezintă un voiaj inițiatic în sfera literaturii de frontieră, cu accent pe corespondența de dragoste, memorialistică și interviuri. Pornindu-se de aici, în unele cazuri, se ajunge și la sfera romanului. Memorialistica, epistolarul, jurnalul intim ne introduc în culisele literaturii, făcându-ne să cunoaștem mai bine omul care a creat opera, dezvăluind mobilurile evenimentelor și raporturile reale dintre scriitorii unei epoci. În ciuda curiozității firești de a afla cât mai multe despre biografia autorilor investigați, nu ne-au interesat aspectele de suprafață, picanteriile, ci maniera în care marile pasiuni au generat sau nu opere de valoare.

                                Gheorghe Glodeanu

Autorul este prof.univ.dr. la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare (UTC-N). Critic și istoric literar. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Ca autor unic, a publicat 27 cărţi de critică şi istorie literară. Din aparațiile recente: „Mitografii. Incursiuni într-o bibliotecă mitologică” (2021), „Rătăcind printre himere. O panoramă a literaturii fantastice” (2020), carte premiată de filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *