Nicolae Mocuța, „Liniștea amurgului. Să fii medic veterinar în Sălaj poate fi fascinant”

Tabăra de fotografie „Sălaj. Frumusețe, Tradiție, Poveste” la a IV-a ediție
18 mai 2021
Satul în haine de gală
24 mai 2021

Nicolae Mocuța, „Liniștea amurgului. Să fii medic veterinar în Sălaj poate fi fascinant”

La Editura „Caiete Silvane”, în colecția „Memoria”, a apărut cartea semnată de dr. Nicolae Mocuța, „Liniștea amurgului. Să fii medic veterinar în Sălaj poate fi fascinant”, volum apărut cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Cartea semnată de medicul veterinar Nicolae Mocuța, „Liniștea amurgului”, trebuie citită în cheie dublă: la primul nivel este o culegere de mărturisiri, o scriere autobiografică, o poveste a unei vieți ajunsă, după titlul cărții, în „amurg”; la cel de-al doilea nivel este o pledoarie pentru meseria de medic veterinar, pentru că, potrivit subtitlului cărții, „să fii medic veterinar în Sălaj poate fi fascinant”.

Reușitele profesionale ale dlui dr. Mocuța, prezentate în volum, cu modestie dar și cu responsabilitate, au făcut din domnia sa un model și un reper recunoscut în breasla veterinarilor, așa cum povestește unul din colegii săi, care-l numește „un medic de nota zece”: „În calitate de director al IISPV București, am avut ocazia să cunosc îndeaproape activitatea domnului doctor N. Mocuța, ca șef de laborator de microbiologie alimentară și ca director adjunct al DSV Sălaj.

S-a evidențiat printr-o înaltă ținută științifică, printr-o exigentă sobrietate dublată de o rară și mare modestie. Se spunea, într-o perioadă, la IISPV că în cadrul DSV-urilor din țară, în domeniul microbiologiei alimentare, „soarele răsare la DSV Sălaj”, datorită reușitelor sale științifice excepționale.

Doctorul Nicolae Mocuța face cinste profesiei de medic veterinar, în România și în străinătate, fiind cunoscut, recunoscut și citat în bibliografiile unor lucrări știintifice de mulți autori români și străini. Bun coleg, a fost mereu apreciat, prețuit și stimat de colegi.Felicitări multe și la mulți ani, stimate prieten drag!” (prof. univ. dr. Sergiu Meica).

„Liniștea amurgului” poate fi o lectură plăcută nu doar pentru familie, colegi sau prieteni, ci și pentru orice cititor care vrea să afle amănunte despre o viață de om împlinită și despre un parcurs profesional al unui cercetător care face cinste Sălajului.

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *