Satul în haine de gală

Nicolae Mocuța, „Liniștea amurgului. Să fii medic veterinar în Sălaj poate fi fascinant”
21 mai 2021
Conferințele „Caiete Silvane” online continuă
27 mai 2021

Cultură’n șură aduce satul în teatru și teatrul în sat!

Vineri, 21 mai, a avut loc Gala Premiilor AFCN la Teatrul Național din București, un eveniment care evidențiază prin nominalizări și premii proiectele finanțate de Administrația Fondului Cultural Național. Din cele 450 de proiecte finanțate de AFCN în anul 2020, proiectul „Teatru pe uliță”, implementat de Asociația Cultură’n Șură și co-finanțat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a fost distins cu „Premiul pentru adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură”!
„Teatru pe uliță” a fost evenimentul cultural al verii pentru locuitorii a 12 comune din județele Sălaj, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Brăila, Sibiu și Vâlcea. O trupă de teatru profesionist formată din 4 actori, un regizor și un dramaturg au luat la pas ulițele din fiecare sat pentru a găsi o gazdă primitoare căreia să îi transforme curtea, pentru o seară, într-o veritabilă sală de teatru.
A fost prezentat spectacolul „Experimentul”, realizat după texte de Ion Băieșu și regizat de inițiatorul și managerul proiectului Victor Olăhuț, avându-i în distribuție pe Iulian Gliță, Marin Grigore și Florentina Năstase. Echipa de implementare a proiectului a fost completată de dramaturgul Flavius Lucăcel și actrița Ana Turos. Pentru spectatorii de la sat, spectacolul a fost o premieră binevenită, întâmpinată cu aplauze și bună-dispoziție, o gură de aer proaspăt în mijlocul restricțiilor generate de pandemia de COVID-19. La cele 12 reprezentații au participat 1420 de spectatori din mediul rural, mai bine de 100 de persoane fiind prezente la fiecare eveniment. Succesul demersului a fost asigurat de calitatea artistică a spectacolului prezentat, acesta fiind premiat la Festivalul Internaţional de Teatru „Atelier” din Baia Mare și închizând Festivalul de Teatru Comic 7B, ediția dedicată lui Ion Băieșu.

Înainte de fiecare reprezentație, copiii din comunitatățile cuprinse în proiect au fost invitați să participe la un atelier de teatru coordonat de actrița Ana Turos, demers menit să deschidă apetitul cultural al participanților și să le transmită acestora noțiuni de conduită în timpul unui eveniment artistic. 219 copii din 12 comune au participat cu bucurie la evenimentul care le-a înseninat această vară dominată de nesiguranță.

Acest premiu este meritul celor 12 comunități care ne-au primit în mijlocul lor, al partenerilor locali, al doamnelor bibliotecare care s-au implicat în organizare și al Centrului de Cultură și Artă Sălaj care susține inițiativele noastre de 10 ani încoace. În plină pandemie am reușit să susținem respectând normele sanitare, spectacole și ateliere de teatru în Domnin, Bobota, Ortelec, Nadiș, Bocșa (Sălaj), Arpașu de Jos, Slimnic (Sibiu), Albestii de Argeș, Buzoești (Argeș), Raciu (Dâmbovița), Unirea (Brăila) și Pietrari (Vâlcea).

Le mulțumim partenerilor și sperăm să colaborăm și la proiectele viitoare: Școala Gimnazială Someș-Odorhei, Primăria Someș-Odorhei, Primăria Bobota, Adco Zalau, Primăria Cehu-Silvaniei, Primăria Bocșa, Centrul de Cultură și Artă Sălaj, Primăria Arpașu de Jos, Primăria Slimnic, Primăria Albeștii de Argeș, Primăria Buzoești, Biblioteca Buzoești, Primăria Raciu, Primăria Unirea, Grădina cu Maci, Primăria Pietrari, Tur Cento Trans, spotmedia.ro, Romania Educab.

Echipa Cultură’n Șură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *