NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI 2023!

LEGIUNILE ROMANE SE ÎNTORC ACASĂ……LA POROLISSVM!
18 septembrie 2023
𝐒𝐜𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐏𝐨𝐰𝐞𝐫. 𝐂𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭𝐨𝐫 𝐥𝐚 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐮 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨 𝐳𝐢!
21 septembrie 2023

NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI 2023!

Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi! – Ediția a II-a

Pe 29 Septembrie 2023, Noaptea Cercetătorilor Europeni, cel mai cunoscut și longeviv eveniment despre știință și cercetare, își deschide porțile pentru publicul larg, în Zalău și alte 27 orașe din România. Cercetători renumiți, la nivel național și internațional, așteaptă cu entuziasm interacțiunea directă cu pasionații de știință, care vor avea astfel ocazia de a înțelege mai bine cât de importantă este munca de cercetare și impactul pe care aceasta îl are asupra vieții cotidiene. Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău continuă în acest an proiectul dedicat elevilor de liceu Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi! Ediția a II-a, prin intermediul căruia specialiștii noștri introduc în tainele cercetării tineri pasionați de istorie, arheologie, etnografie sau restaurare.

Descrierea proiectului ”Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi! Ediția a II-a

Anca este restaurator. De cele mai multe ori o găsim în laboratorul de restaurare printre piese vechi de mii de ani cărora încearcă să le confere o nouă viață. Din cioburi acoperite cu pământ, venite de pe șantiere arheologice în cutii etichetate, reușește, ca într-un veritabil puzzle, să pună fiecare bucățică la locul ei și să reconstituie piese de inestimabilă valoare pentru istoria locală.

Restaurarea pieselor scoase din pământ după mii de ani este superputerea Ancăi. Pentru a-și împărtăși experiența și cunoștințele acumulate, a provocat trei liceeni din Zalău să pătrundă în tainele acestei științe. Împreună au format echipajul de restaurare și se confruntă, într-o luptă a abilităților științifice, cu alți trei specialiști ai muzeului, care și-au adunat discipoli în cadrul echipajelor de Arheologie, Etnografie și Istorie. Competiția este acerbă pentru că fiecare echipaj vrea să dovedească faptul că superputerile științifice pe care le deține sunt cele mai interesante.

De data aceasta, specialiștii noștri și-au ales discipoli de la Colegiul Național Silvania, Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul”, Liceul de Artă ”Ioan Sima”, Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”, Liceul Tehnologic ”Voievod Gelu” și Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai”.

După luni de lucru în teren, pe șantiere arheologice, în laboratoare, tinerii noștri voluntari se pregătesc de marea confruntare a prezentării rezultatelor cercetării științifice în fața publicului, care va avea loc de Noaptea Cercetătorilor Europeni, în 29 septembrie 2023, la sala Transilvania din Zalău.

Dr. Corina Bejinariu,

manager

Informații de background

Noaptea Cercetătorilor Europeni este o inițiativă a Comisiei Europene și a fost apreciată de public, încă de la prima ediție în anul 2005, datorită caracterului său inovativ, prin care știința a devenit accesibilă tuturor, vizitatorii luând parte la activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, prezentări, jocuri și concursuri.

Călătoria în lumea științei va fi ghidată de către cei mai prietenoși cercetători din țară, care au pregătit pentru public experimente inedite, prezentări ale celor mai inovative proiecte, demonstrații uluitoare, workshop-uri interactive și dezbateri interesante pe teme științifice. Concursurile și surprizele vor condimenta atmosfera evenimentelor din București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brăila, Bumbești-Jiu, Buzău, Călărași, Câmpia Turzii, Constanța, Deva, Făgăraș, Galați, Hunedoara, Mediaș, Oradea, Petrila, Piatra Neamț, Ploiești, Suceava, Târgoviște, Târgu Neamț, Târgu Jiu, Timișoara, Titu, Tulcea și Zalău. Toate detaliile privind programul și activitățile din fiecare oraș se regăsesc pe website-ul evenimentului: www.noapteacercetatorilor.eu. Intrarea este liberă!

„Curiozitate, pasiune, creativitate, determinare, perseverență și lista poate continua… Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile celor care vor sărbători împreună magia științei pe 29 Septembrie, cercetători și vizitatori deopotrivă. Edițiile de succes din anii trecuți ne întăresc tot mai mult convingerea că evenimentul facilitează într-un mod aparte expunerea publică a cercetătorilor și a rezultatelor muncii lor, făcând posibilă interacțiunea directă între mediul de cercetare și publicul larg. Fie că vorbim despre cercetători renumiți, de tineri interesați de o carieră în cercetare sau, pur și simplu, de oameni curioși, experiența participării la Noaptea Cercetătorilor Europeni va fi unică pentru fiecare dintre cei care vor trece pragul evenimentului”, au transmis organizatorii evenimentului.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, fiind un eveniment ce atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 se organizează în 26 țări, iar peste 400 orașe din Europa, și nu numai, vor fi gazda evenimentului ce își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *