Nu ratați ultimul spectacol Cultură’n Șură din Valcău de Jos!

A apărut ediția online a nr. 211 (august 2022) al revistei „Caiete Silvane”
9 august 2022
La Editura „Caiete Silvane”, două cărți dedicate Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în grădină”
12 august 2022

Nu ratați ultimul spectacol Cultură’n Șură din Valcău de Jos!

Bucuria teatrului în satele sălăjene

Vineri, 12 august de la ora 21.00, sunteți invitați alături de sătenii din Valcău de Jos la reprezentația spectacolului „Mama Griguță”, cea mai recentă producție a Asociației Cultură’n Șură, în curtea Asociației Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, la Felicia și Flore Rusoii! Spectacolul a fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Comedie din București și a avut premiera în cadrul festivalului internațional de teatru „Atelier” din Baia Mare, în anul 2021. Actorii Marin Grigore, Bogdan Costea, Iulian Gliță, Mircea Gligor, Ana Turos și Florentina Năstase, sub îndrumarea regizorului Victor Olăhuț, spun cu mult haz povestea unui copil a cărui educație e lăsată de părinți pe mâinile cui nu trebuie, așa că după niște ani când își recuperează odrasla au parte de o surpriză de proporții!. Tema este una actuală, aducând într-o manieră ludică în atenția publicului efectul migrației forței de muncă asupra copiilor lăsați acasă.

Proiect premiat în cadrul Galei Premiilor UNITER pornit din județul Sălaj

Pe data de 4 iulie, regizorul Victor Olăhuț și actrița Florentina Năstase au fost prezenți pe scena galei premiilor UNITER, cea mai importantă gală dedicată teatrului profesionist din România, pentru a primi distincția „Open Theatre” („Teatru deschis” n.a.) din partea British Council Romania. Premiul celebrează eforturile organizației de a încuraja accesul la cultură în mediul rural.

„Acest premiu se datorează în egală măsură partenerilor și colaboratorilor noștri, tuturor celor care ne-au susținut de-a lungul timpului financiar, logistic, prin vorbă sau prin faptă. Iar unul dintre cei mai importanți parteneri ai noștri, care a avut viziunea și încrederea de a ne susține la început de drum, în urmă cu 10 ani, și să ne însoțească până astăzi – este Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.” spune Florentina Năstase, actriță

Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă Sălaj, susține că „a fost o provocare și pentru mine și pentru ei să facem ceva pentru mediul rural prea puțin expus la acte culturale de calitate. Eu am încredere în ei (Cultură’n Șură). Mă bucur că acest proiect a început în județul Sălaj și s-a extins la nivel național. Premiul primit recent la Gala UNITER de la Bistrița demonstrează cât de important este ceea ce fac ei. În ultima vreme se vorbește tot mai mult să se ofere produse de calitate în mediul rural. Mă bucur să văd că modelul lor a fost preluat și de alte instituții. Este important ca astfel de evenimente de înaltă ținută să ajungă și în acele zone defavorizate în ceea ce privește cultura de calitate. Prin spectacolele susținute de Cultură’n Șură încercăm să oferim o alternativă la ceea ce se oferă de obicei în mediul rural și să-i convingem pe cât mai mulți să participe. Sunt locuri în care aproape toată comunitatea vine la teatru. Lumea vine din curiozitate, pentru că nu a mai văzut o piesă de teatru, ca să iasă seara în sat, să se întâlnească cu ceilalți și să participe împreună.
Cred că atelierele dedicate copiilor reprezintă o componentă importantă în promovarea teatrului în mediul rural. Trebuie să ne gândim la această direcție care merită dezvoltată pe viitor pentru a pregăti viitorul public pentru teatru”

20 de sate din Sălaj sunt pe „harta teatrală”

Anul acesta, peste 400 de spectatori din Domnin, Bănișor și Horoatu-Crasnei au asistat la reprezentații gratuite ale spectacolului „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov. De-a lungul timpului, însă, mii de spectatori din 20 de sate sălăjene au asistat pentru prima dată la un spectacol de teatru profesionist jucat chiar în mijlocul comunității lor.

„Au trecut ani buni de când cei de la Cultură’n Șură nu au mai pus în scenă la Valcău o piesă de teatru… apoi au venit anii nenorocitei pandemii care ne-au furat multe momente în care am fi putut să stăm împreună, bucurându-ne, spre exemplu, de un spectacol de teatru. Îmi place să cred că anii aceștia ne-au învățat să prețuim mai mult lucruri simple, ca de exemplu posibilitatea de a sta împreună, de a ne vizita unii pe alții, de a călători etc. Altfel, am irosit o lecție oferită de pandemie. Mă bucur că Valcăul face parte din această poveste, mă bucur că am găsit sprijin din partea Consiliului Local și a Primăriei Valcău. De altfel, anul acesta, costurile integrale legate de trupa de teatru vor fi susținute din bugetul local al comunei.”, spune Tony Criste din Valcău de Jos, co-organizator al evenimentului.

Așadar, ultima reprezentație din această stagiune Cultură’n șură în Sălaj va avea loc vineri, 12.08.2022, ora 21,00 în curtea Asociației Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, la Felicia și Flore Rusoii!

Parteneri: Primăria și Consiliul local Valcău de Jos, Asociația Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Tur Cento Trans, EduCab România


Cultură’n Șură este o organizație non-profit al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la resurse culturale, cu scopul de a diminua diferențele dintre comunitățile rurale și cele urbane. Echipa, formată din regizorul Victor Olăhuț, actrița Florentina Năstase și dramaturgul Flavius Lucăcel, produce spectacole de teatru profesioniste, pe care le prezintă apoi în mod gratuit în mijlocul comunităților rurale, transformând pentru o seară gospodăriile gazdelor în veritabile săli de teatru. Până în prezent, prin programele Cultură’n Șură, peste 16.000 de locuitori din 64 de comunități rurale s-au bucurat de acces gratuit la spectacole de teatru. De-a lungul celor 10 ani de activitate, organizația a fost recompensată cu numeroase premii, atât pentru programele culturale desfășurate, cât și pentru producțiile sale teatrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *