Spectacol de 1 Decembrie la Jibou
30 noiembrie 2013
Lacasuri de cult din municipiul Zalau
4 decembrie 2013

La Editura „Caiete Silvane” a apărut, în colecția Scriitori sălăjeni, cartea de reportaje „Techergheli sălăjene” a scriitorului jibouan Györfi-Deák György, colaborator permanent al revistei „Caiete Silvane”. Györfi-Deák György se află la a doua colaborare cu editura menționată, după „Curiozități sălăjene” (2010), carte ce a deschis colecția Scriitori sălăjeni a editurii „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, colecție în care au publicat mai mulți scriitori sălăjeni, dintre care îi amintim pe Viorel Mureșan, Viorel Tăutan, Daniel Săuca, Marcel Lucaciu, Florin Horvath, și Flavius Lucăcel.

 

Detalii despre Editura Caiete Silvane puteți găsi pe site-ul www.culturasalaj.ro

 

GYÖRFI-DEÁK GYÖRGY

S-a născut la data de 17 aprilie 1964 în Timişoara. De confesiune romano-catolică, l-a ales ca ideal pe Sfântul Francisc din Assisi, drept care foloseşte pseudonimul Franciscus Georgius pentru a-şi semna eseurile şi articolele cu tematică religioasă. A absolvit cursurile Facultăţii de Fizică a Universităţii din Timişoara în 1988. Doi ani, a lucrat ca profesor de fizică în satul Drighiu, comuna Halmăşd, judeţul Sălaj, de unde s-a transferat la Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” Zalău. În prezent, este bibliotecar-responsabil (şi singur bibliotecar) la Biblioteca Orăşenească Jibou. Între anii 1998-1999, a fost inspector de specialitate la Inspectoratul pentru Cultură Sălaj. Este căsătorit cu poeta Simone Györfi şi au doi copii: Géza György (1995) şi Gergely (1997).

Debut în revista şcolară „Aurul negru” (Liceul Industrial Petrol Piteşti, 1981). În studenţie, a fost redactor la revista „Forum studenţesc” (1985-1988) şi preşedinte al cenaclului de literatură science-fiction „H. G. Wells” din Timişoara. Redactor la ziarul „Tineretul” (1990-1991) şi la revista „Limes” (1998-2001). Colaborator al revistei „Caiete Silvane” de la început până în prezent. În perioada 2011-2013, a moderat şedinţele „Cercului literar” de la Casa Corpului Didactic din Zalău.

A publicat proză, traduceri şi cronici de carte în majoritatea revistelor science-fiction, tipărite sau on-line, precum şi în mai toate publicaţiile sălăjene. Susţine activ Wikipedia şi Enciclopedia Banaterra. Este o prezenţă activă la diferite expoziţii de grafică, pictură, colaj, origami etc. Colecţionează şi confecţionează semne de carte.

Scrie atât în limba maghiară cât şi în limba română. Este prezent cu proză scurtă în mai multe antologii de SF.  Povestirea „Az angyalok tükre” a fost inclusă în manualul de creative-writing „Szövegértés-szövegalkotás kompetencia”, Szakiskola, 9-10. évfolyam, editat de către Educatio Kht., Budapest, 2009.

Este co-autor, împreună cu Robert Lazu (coordonator) şi Mihaela Cernăuţi-Gorodeţchi, al primei lucrări româneşti de referinţă dedicate Pământului de Mijloc, Enciclopedia lumii lui J.R.R. Tolkien (Ed. Galaxia Gutenberg, 2007).

 

Volume proprii tipărite:

 

– Curiozităţi sălăjene (publicistică), Editura Caiete Silvane, Zalău, 2010.

– Techergheli sălăjene (reportaje), Editura Caiete Silvane, Zalău, 2013.

Cărţi on-line:

– Istorii şi isterii literare

– Lampa de veghe

– Curiozităţi sălăjene ediţia I, 16 aprilie 2005 (22 articole);

 

ediţia a II-a, 16 aprilie 2010 (39 articole + foto)

– Techergheli sălăjene

– Pre-Supunere (Trilogia franciscană 1)

– Tolkien cel veşnic verde (Trilogia franciscană 2)

– Acumulatorul gelos şi alte scrieri (Trilogia franciscană 3)

 

Volume traduse:

– Camelia Burghele – Şapte zile în Ţara Silvaniei/ Hét nap a Szilágyságban/ Seven days in the Land of Sylvania (în colaborare cu Simone Györfi), Editura Caiete Silvane, Zalău, 2011.

 

Colaborări cu artişti BD:

– Sandu Florea, Două paloşe, Carusel nr.2 (scenarist)

– Rusz Lívia, Doi ani de vacanţă, Editura StudIS, Iaşi, 2010 (traducător)

– Dodo Niţă şi Kiss Ferenc, Livia Rusz, o monografie, Editura MJM, Craiova, 2009.

– Dodo Niţă, Sandu Florea, o monografie, Editura LVS Crepuscul, Ploieşti, 2012.

– Rusz Lívia, Miskati intervine, Editura pionier press, Stockholm, 2013 (traducător)

 

Bloguri

– Oscilaţii şi unde (blog de fizică)

– 101 de privelişti ale Muntelui lui Rákóczi (blog de fotografii)

– Gyurigami (figurine origami împăturite din bancnote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *