Turnurile Cetății Bathory din Șimleu Silvaniei scanate digital 3D

Antonia Dragomir la Transilvania Jazz Festival Zalău
1 noiembrie 2022
Ghid de folosire a unei case vechi
1 noiembrie 2022

Turnurile Cetății Bathory din Șimleu Silvaniei scanate digital 3D

Periplul scanărilor fotogrammetrice din cadrul proiectului AFCN “Monumente 3D. Documentarea digitală a patriomoniului imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” ne duce astăzi la Cetatea Báthory din Șimleul Silvaniei.
Miklós Báthori formează ramura de Șimleu a familiei, în a doua jumătate a secolului al XV-lea, moștenind pe ramură maternă o serie de proprietăți, de la familia Bánffi, în județele Crasna și Cluj.
Probabil în a doua jumătate a secolului al XV-lea cetatea de la Chinari să fi fost abandonată (1435?)-, motiv pentru care Miklós a trebuit să-și construiască o nouă reședință. Probabil acesta este motivul pentru construcția și mutarea reședinței la Șimleu Silvaniei (în actualul județ Sălaj). Prima mențiune a construcției datează din anul 1520.
Documentele confirmă ulterior această dată, ele făcând referire la o curie fortificată, denumită castellum. Transformarea renascentistă a fortificației se leagă de nepotul voievodului și regelui Poloniei, Báthory István (Ștefan Báthory), care poartă același nume. Din 1582, nepotul Báthory István (Ștefan Báthory) aduce zidari și cărămidari din Cluj-Napoca, iar în 1592 aduce cadre de geamuri, uși și șeminee realizate de pietrari din Cluj-Napoca.

După eliberarea Oradiei din 1690, rolul militar al localității Șimleu dispare treptat. Starea fortificației se degradează treptat, procesul fiind accelerat și de războiul dintre curuți și lobonți.
Din aripa vestică a cetății a rămas doar poarta exterioară și o parte a zidului. În partea de sud,  au rămas două turnuri ale clădirilor interioare și două bastioane rectangulare ale cetății exterioare. Turnurile circulare au fost scanate de noi în cadrul proiectului, fiind dispoinibile în link-urile de mai jos:
https://sketchfab.com/3d-models/sj-simleu-silvaniei-castel-bathory-bast-1-afcn-74372b6e253943ffb26223f00e28169a

https://sketchfab.com/3d-models/sj-simleu-silvaniei-castel-bathory-bast-2-afcn-708751bc0aa04ea6a94f381e98142824


𝑃𝑎𝑟𝑡𝑒𝑛𝑒𝑟𝑖: 𝑀𝑢𝑧𝑒𝑢𝑙 𝐽𝑢𝑑𝑒𝑡̦𝑒𝑎𝑛 𝑑𝑒 𝐼𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒 𝑠̦𝑖 𝐴𝑟𝑡𝑎̆ 𝑍𝑎𝑙𝑎̆𝑢, 𝐼𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑎𝑙 𝑃𝑎𝑡𝑟𝑖𝑚𝑜𝑛𝑖𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝐼𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝐶𝑒𝑟𝑐𝑒𝑡𝑎̆𝑟𝑖 𝐸𝑐𝑜-𝑀𝑢𝑧𝑒𝑎𝑙𝑒 𝑇𝑢𝑙𝑐𝑒𝑎, 𝐴𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑖𝑐𝑎, 𝐴𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝐴𝑅𝐻𝐴𝐼𝐶
𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑜-𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 (𝐴𝐹𝐶𝑁)
𝑃𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑢 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑑 𝑛𝑒𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟 𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡̧𝑖𝑎 𝐴𝑑𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑜𝑛𝑑𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙 𝑁𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙. 𝐴𝐹𝐶𝑁 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑒. 𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑔𝑖𝑚𝑒 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑜𝑛𝑠𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑒𝑎 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆𝑟𝑖𝑖.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.