Ghid de folosire a unei case vechi

Turnurile Cetății Bathory din Șimleu Silvaniei scanate digital 3D
1 noiembrie 2022
Vernisajul expoziției de fotografie ,,Sălaj-Frumusețe, Tradiție, Poveste” la Oradea
1 noiembrie 2022

Ghid de folosire a unei case vechi

Coord. Pîrvu Ionică
Editura Caiete Silvane, Zalău, 2022

Prezentare

Prezenta lucrare este destinată publicului larg. De aceea, nu vor fi folosite trimiteri bibliografice, intenţia fiind de a facilita înţelegerea unui fenomen şi mai puţin demonstrarea unei teorii sau crearea unei controverse. La fel, vor fi evitaţi termenii de specialitate, unele concepte mai ample fiind „traduse” pentru uzul nespecialiştilor. Pentru specialişti, lucrarea poate reprezenta o provocare şi un îndemn de ieşire din universul relativ închis al academismelor şi de implicare mai activă în viaţa „cetăţii”.
Subiectele care vor fi abordate privesc: modalităţile concrete de utilizare a unei case tradiţionale ca resursă economică; abordarea corectă pentru salvarea unei case tradiţionale; erorile tehnice şi constructive în salvarea unei case vechi; integrarea patrimoniului vernacular într-o ofertă cultural-turistică rurală; tipuri de activităţi economice/turistice care pot fi realizate în asociere cu o casă veche deschisă publicului; rolul meşteşugurilor tradiţionale în prezent şi viitor.
Cititorul este invitat să-şi formuleze propriile opinii şi, mult mai important, să abordeze subiectele discutate într-un mod care să-i ofere cât mai multe beneficii pe termen lung. Deoarece nu există soluţii predefinite sau aplicabile, în acelaşi mod, în toate circumstanţele, devine necesară o anumită creativitate atât în ceea ce priveşte înţelegerea conţinutului lucrării, cât şi, eventual, punerea în practică a unor idei cuprinse în aceasta.
Cele prezentate sunt izvorâte din experienţe practice în trei zone ale ţării, cu parcursuri istorice diferite şi cu caracteristici climatice şi geografice diferite: Sălaj, Mehedinţi şi Maramureş. Astfel, am putut observa că, uneori, istoria poate avea un impact asupra locuirii, cel puţin la fel de important precum cel al climei sau geografiei.
Nu în cele din urmă, trebuie menţionat că lucrarea este realizată în cadrul proiectului „Case Călătoare”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica şi Asociaţia Salvăm Casele Albastre Pe Valea Barcăului.
Capitolele 1-5 sunt scrise de dr. Pîrvu Ionică, iar capitolele 6 şi 7 de arh. Monica Crăciun.

www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *