4 cadre ale ISU Salaj au fost avansate in grad

Intalniri cu contribuabilii la DGFP Salaj
13 septembrie 2011
Comemorare la IP
15 septembrie 2011

4 cadre ale ISU Salaj au fost avansate in grad

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj a organizat şi desfăşurat astăzi un ceremonial militar prin care s-a sărbătorit 13 Septembrie Ziua pompierilor din România, la care au fost invitate oficialităţile sălăjene, cadrele în rezervă şi oricine

interesat. La această ceremonie au defilat cadrele unităţii şi s-au desfăşurat o serie de exerciţii şi aplicaţii demonstrative prezentându-se totodată tehnica de luptă din dotare. Au fost avansaţi înainte de termen şi patru cadre, un ofiţer şi trei subofiţeri: Prim adjunct al inspectorului Şef Cpt. Dobocan Adrian la gradul de maior, de la gradul de plt. adj. la plt. adj.şef Şomoi Gabriel, Balog Ioan, şi de la plt. la plt. maj Balint Gheorghe.

 

Anual, la 13 Septembrie, sărbătorim Ziua Pompierilor din România, considerată ca fiind unul din elementele cele mai reprezentative în materie de acţiune pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor, zi în care suntem cu toţii chemaţi spre a reflecta la măsurile şi acţiunile ce le întreprindem pentru a înlătura producerea unor incendii şi alte evenimente negative şi a ne proteja astfel viaţa şi bunurile.

Se împlinesc astfel 163 de ani de la actul eroic săvârşit de pompierii militari din Bucureşti în apărarea Revoluţiei Române de la 1848, împotriva intervenţiei străine.

Bătălia din Dealul Spirii, a fost prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, în frunte cu bravul căpitan Pavel Zăgănescu, componenţi ai tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole din 1829.

Cu acel prilej, în confruntarea cu un inamic zdrobitor numericeşte (coloana pompierilor miliari număra 166 de oameni, pe când cea turcească peste 5000 de soldaţi şi ofiţeri) dar şi ca dotare, din rândul pompierilor militari au rămas pe câmpul de luptă peste 80 de eroi şi numai încetarea confruntării a făcut ca vitejii ostaşi pompieri să nu mai continue jertfa până la unul, în slujba revoluţiei şi libertăţii.

Apreciind sacrificiul eroilor din Dealul Spirii, curajul şi fierbintele patriotism al pompierilor miliari, primul Parlament al României acordă în anul 1860 pensii pe viaţă participanţilor la eroicul act, precum şi nou instituita medalie „PRO VIRTUTE MILITARI”, iar atunci în anul 1863 când oştirea română a primit noile steaguri, nu întâmplător domnitorul A.I. Cuza a ales pentru acest act, data de 13 Septembrie, şi astfel

163 de ani s-au scurs peste numele căpitanului Pavel Zăganescu şi a bravilor săi ostaşi pompieri, eroi din Dealul Spirii.

Timpul nu a reuşit să şteargă amintirea faptei lor, numele la va rămâne veşnic neşterse în marea carte de onoare a eroilor neamului, strălucind mereu pe filele îngălbenite de vreme.

Tradiţiile de luptă ale pompierilor militari consemnează multe zile marcate de sacrificiul suprem pe câmpul de luptă şi în încleştarea cotidiană cu focul şi natura dezlănţuită, totuşi această zi de 13 Septembrie rămâne reprezentativă. Este ziua noastră, a pompierilor în care ne omagiem eroii.

Păstrători şi continuatori ai glorioaselor tradiţii de luptă, pompieri sălăjeni îşi fac o onoare din misiunea de a apăra viaţa şi bunurile cetăţenilor de furia flăcărilor, calamităţilor naturale şi catastrofelor.

Nu am luptat în Războiul de independenţă 1877–1878, sau cele două conflagraţii mondiale, dar curajul, profesionalismul şi spiritul de sacrificiu ne-au fost puse de multe ori la încercare.

Stau mărturie nenumăratele intervenţii la care au acţionat cele 7 subunităţi ale I.S.U.din localităţile Zalău, Şimleul-Silvaniei, Jibou, Cehu-Silvaniei, Nuşfalău, Hida şi Ileanda, alături de Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă de la localităţi, salvând vieţii omeneşti şi valori materiale.

În primele 8 luni ale anului 2011 la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj au fost înregistrate un număr de 359 de evenimente din care au presupus intervenţia propriu zisă la 332 evenimente. În 10 cazuri forţele de intervenţie s-au deplasat şi nu au intervenit, iar în alte 17 situaţii au fost întoarse din drum. Cele mai frecvente situaţii de urgenţă au fost datorate incendiilor – 119, arderilor necontrolate la vegetaţie uscată 109, valoarea bunurilor salvate în urma intervenţiilor ajungând la aproximativ 7147500 lei. Alte situaţii de urgenţă la care pompierii sălăjeni au intervenit au fost următoarele: degajări de persoane 27, descarcerări 18, asanări de muniţie 11, sablări carosabil 5, scurgeri de combustibil 5, salvări animale 5, deblocări de uşi fără degajări de persoane 8, inundaţii 5, alte intervenţii 41.

De la nivelul inspectoratului au fost transmise 38 atenţionări fenomene meteorologice periculoase şi 2 avertizări hidrologice pe râurile Crasna şi Barcău.

Au fost monitorizate alunecările de teren de pe Dealul Ortelec din municipiul Zalău(în zonă sunt afectate aproximativ 10 ha, incluzând DJ 191 C, bazinele de alimentare cu apă a municipiului Zalău şi 19 gospodării), alunecarea de teren din localitatea Recea comuna Vârşolţ (în zonă sunt afectate aproximativ 25 gospodării, biserica ortodoxă, căminul cultural, grădiniţa şi scoala) şi alunecarea de teren din localitatea Sărmăşag unde sunt afectate 161 de gospodării precum şi un teren agricol de aproximativ 290 ha. În această ultimă localitate începând cu luna ianuarie 2011 s-a constatat o evoluţie accentuată al alunecărilor de teren, afectând grav 4 gospodării.

În urma intervenţiilor la care au participat serviciile de urgenţă profesioniste au fost salvate un număr de 9 persoane şi 12 victime din care 7 persoane au decedat, iar alte 5 persoane au fost rănite.

Pe timpul intervenţiilor şi acţiunilor de pregătire, serviciile de urgenţă profesioniste au cooperat eficient cu toate celelalte structuri cu atribuţii în domeniu, din cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

Datorită efortului personalului avut la dispoziţie considerăm că ne-am apropiat mai mult de cerinţele şi obligaţiile ce ne revin potrivit legii. Realizarea obiectivelor prevăzute pentru viitor va fi posibilă cu efortul personalului propriu, prin implicare deosebită, zi de zi, prin disciplină, pasiune şi devotament, calităţi pe care pompierii le-au dovedit de-a lungul numeroaselor şi dificilelor misiuni.

Pompierii militari au onorat , uneori cu preţul sacrificiului suprem, misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor împotriva efectelor distrugătoare ale incendiilor, inundaţiilor, catastrofelor şi altor calamităţi. Asigurarea securităţii persoanelor, a bunurilor şi a mediului, crearea unui tip de societate informată şi rapidă în reacţii, capabilă să îşi reducă vulnerabilitatea la incendii şi alte dezastre, este o sarcină prioritară pentru serviciile de urgenţă profesioniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *