Metallica
Metallica in Romania
7 iulie 2008
Televiziuni sanctionate pentru cazul Profesoarei din Zalau
14 iulie 2008

Agresati de politisti

Agresati de politia SalajCa urmare a articolelor apărute în presa locală şi centrală, referitoare la acuzaţiile de agresiune ale unor tineri la adresa poliţiştilor de la Poliţia Municipiului Zalău

conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj s-a sesizat şi a dispus efectuarea de verificări.
S-a stabilit astfel că, în noaptea de 20/21.06.2008, în jurul orei 2.30, o patrulă de poliţie se afla în misiune de patrulare în Piaţa Iuliu Maniu din Zalău. În zonă se mai afla o patrulă de jandarmi  şi doi poliţişti comunitari.
    De la un bar aflat în zonă, au ieşit în stradă trei tineri care, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, la vederea forţelor de ordine, au început să facă larmă şi să le aducă injurii, în special H. D. David.
    Din acest motiv, agenţii de poliţie i-au solicitat acestuia să se legitimize, dar tânărul a refuzat, motiv pentru care a fost imobilizat de către poliţişti şi dus la sediul Poliţiei Municipiului Zalău, unde a fost sancţionat contravenţional, pentru încălcarea art. 2, pct. 28 şi art. 3, lit. b din Legea 61/1991, republicată.
    Jandarmii i-au imobilizat pe ceilalţi doi tineri, respectiv pe T. Vlad şi C.  Lucian, şi i-au adus la poliţie. Primul tânăr a intrat în sediul poliţiei, şi a declarat că doreşte să depună o plângere, pe motiv că ar fi fost lovit de jandarmi. Ofiţerul de serviciu l-a îndrumat spre sediul jandarmilor, lucru care se pare că l-a nemulţumit şi l-a determinat să iasă în faţa poliţiei municipale unde, împreună cu ceilalţi tineri, a început să facă scandal şi să aducă injurii poliţiştilor. După câteva minute, cei trei tineri au primit “întăriri”, printre cei sosiţi la poliţie numărându-se şi C. Christian, care i s-a alăturat lui T. Vlad în scandalul provocat, motiv pentru care cei doi tineri au fost conduşi în sediul poliţiei şi sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea aceluiaşi text de lege amintit mai sus.
    T. Vlad şi C. Christian susţin că, în momentul imobilizării şi după ce au intrat în sediul poliţiei, au fost loviţi de către poliţişti, prezentând certificate medico-legale din care rezultă că au leziuni produse prin compresie cu palmă de adult şi lovire cu un corp dur, care necesită pentru vindecare 2-3 zile îngrijiri medicale.
    În cursul cercetărilor, s-a stabilit că măsurile legitimării, imobilizării, conducerii la sediul poliţiei şi sancţionării contravenţionale au fost motivate şi legale, însă pe parcursul imobilizării contravenienţilor, poliţiştii au depăşit proporţionalitatea între forţa folosită şi rezistenţa opusă. Din această cauză, conducerea inspectoratului a dispus convocarea Consiliului de Disciplină (pentru săptămâna viitoare) şi analizarea cazului, în scopul luării unor măsuri sancţionatorii, pe linie disciplinară, faţă de poliţişti.

 

Inspector Tincuţa DUMUŢA – purtător de cuvânt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *